Hlavní obsah

Ukrajina dostala pokutu 200 tisíc eur za to, že nepustila Rusku do Eurovize

– Ženeva

Ukrajina dostala vysokou pokutu za to, že na mezinárodní pěveckou soutěž Eurovize v Kyjevě v květnu odmítla zapsat ruskou zpěvačku Juliji Samojlovovou. Ve čtvrtek o tom informovala Evropská vysílací unie, která soutěž pořádá. Unii sankcionovala také zpoždění v organizaci soutěže. Výši pokuty neuvedla, podle Ukrajinců to dělá 200 tisíc eur.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský policista u vesničky Eurovize, odficiální zóny pěvecké souteže v Kyjevě.

Článek

„V důsledku (vyřazení ruské zpěvačky - pozn. red.) byla pozornost odkloněna od samotné soutěže, což ohrozilo dobré jméno Eurovize. Z toho důvodu řídící výbor soutěže doporučil, aby NTU (ukrajinská veřejnoprávní stanice - pozn. red.) dostala v souladu s pravidly vysokou pokutu,“ cituje agentura Reuters z prohlášení Evropské vysílací unie.

Šéf NTU Zurab Alasania se nechal slyšet, že se stanice proti pokutě ve výši 200 tisíc eur (5,2 miliónu korun) odvolá. Šlo podle něj o rozhodnutí státních úřadů, nikoliv NTU.

Eurovize

Eurovize je každoroční hudební soutěž pořádaná zeměmi, které jsou aktivními členy Evropské vysílací unie. Každou zemi reprezentuje interpret s jednou soutěžní písní.

Vybraní soutěžící se pak podle okolností účastní mezinárodního semifinále, respektive finále, kde svoji píseň předvedou v živém televizním přenosu. Prostřednictvím telefonického hlasování diváků a národních porot je následně zvolen vítěz.

Zdroj: Wikipedia

Ukrajina nepouští na své území nikoho, kdo bez jejího povolení navštívil poloostrov Krym anektovaný Ruskem v roce 2014. A to je právě případ zpěvačky Juliji Samojlovové. Rusko kvůli vyloučení Samojlovové letošní Eurovizi bojkotovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám