Hlavní obsah

Ruského opozičního politika Borise Němcova zavraždila pětice Čečenců, rozhodl soud

– Moskva

Porota oblastního vojenského soudu v Moskvě shledala ve čtvrtek vinnými pět Čečenců, kteří byli obviněni z vraždy ruského opozičního politika Borise Němcova. Porota o verdiktu jednala tři dny. Výše trestu ještě zveřejněna nebyla.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Boris Němcov

Článek

Podle agentury RIA Novosti nikdo z pětice nebyl zproštěn obžaloby. Porota je všechny uznala vinnými. Výši trestu oznámí soud 4. července v 11 hodin moskevského času. Všem obžalovaným hrozí až doživotní trest.

„Vážení zasedající porotci, gratuluji vám za vykonanou práci a děkuji vám, vaše práce skončila,“ řekl soudce.

Deset z dvanácti porotců rozhodlo, že hlavní vykonavatel vraždy Zaur Dadajev je vinen. Další čtyři Čečence porota označila za spolupachatele.

Proces začal loni na konci července. Z vraždy bylo obviněno pět Čečenců; šestý se při zatýkání odpálil. Zatčená pětice se během vyšetřování k činu přiznala, u soudu však své výpovědi odvolala, označila je za vynucené. [celá zpráva]

Podle mluvčího vyšetřovatelů Vladimira Markina se vražedný útok na Němcova připravoval už od září 2014 a cílem pachatelů byl zisk: „Vražda byla prokazatelně spáchána se zištným cílem, tedy kvůli slíbené odměně ve výši nejméně 15 miliónů rublů.“

Pozadí vraždy předního opozičního politika ale zůstává neznámé. Mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin potvrdil, že za objednatele zločinu považuje policie bývalého bojovníka čečenského bezpečnostního praporu Ruslana Muchudinova, který se ukrývá v zahraničí. Kdo ale vraždu zadal jemu, není známo.

Reklama

Výběr článků

Načítám