Hlavní obsah

Ze slovenského národního pokladu zmizela část zlatých předmětů

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Z takzvaného slovenského národního pokladu zmizela část evidovaných zlatých předmětů, ukázala inventarizace. Kulturní instituce Matica slovenská v úterý oznámila, že kromě toho kontrola zjistila poškození některých uměleckých děl.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vůz slovenské policie. Ilustrační foto

Článek

Na slovenský národní poklad se skládali obyvatelé země po vzniku Slovenské republiky v letech 1993 až 1996. Sbírku vyhlásila Matica slovenská, která se pak stala správcem pokladu.

„Při kontrole pod dohledem státní notářky se zjistilo, že několik desítek obálek, v nichž byly předměty ze zlata, bylo otevřeno a jejich obsah neodpovídal původnímu inventarizačnímu záznamu,“ konstatoval ve svém prohlášení předseda matice Marián Tkáč. Matica slovenská hodnotu chybějících předmětů zatím neupřesnila, ale nařídila ještě důkladnější kontrolu.

Poškozena byla rovněž sbírka obrazů od slovenského malíře Vincenta Hložníka, které daroval Matici slovenské. „Díla nebyla zcela znehodnocena. Matica slovenská aktivně komunikuje se Slovenskou národní galerií, která přislíbila pomoc při restauraci obrazů,“ uvedlo vedení Matice slovenské.

Národní poklad postihly ztráty už v minulosti, když finanční část sbírky byla vložena do nebankovního subjektu Podílové družstvo Slovenské investice, který zkrachoval. „Slovenský národ tak přišel o 870 tisíc eur (22,9 miliónu Kč - pozn. Novinky),“ konstatoval Tkáč.

Reklama

Výběr článků

Načítám