Hlavní obsah

Druhé skotské referendum se odkládá

– Edinburgh • Aktualizováno

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová změnila plán a nebude v blízké době usilovat o vyhlášení druhého referenda o setrvání Skotska ve Spojeném království. Sturgeonová to v úterý oznámila v parlamentu. Plán odkládá o dva roky na dobu po brexitu.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Premiérka Nicola Sturgeonová ve skotském parlamentu.

Článek

Sturgeonová původně oznámila, že chce druhé referendum na podzim příštího roku nebo na jaře 2019, ačkoliv Londýn jeho vypsání odmítl.

Svůj postoj teď Sturgeonová změnila. Uvedla, že nebude usilovat o „okamžité“ přijetí náležité legislativy ve skotském parlamentu a počká si na vystoupení Británie z Evropské unie, jež by mělo nastat nejpozději na jaře 2019. Sturgeonová dodala, že nadále věří, že by Skotsko mělo mít možnost po brexitu rozhodnout o své budoucnosti.

Důvod otočky Sturgeonové je nabíledni: její Skotská národní strana (SNP) v nedávných předčasných volbách ztratila 21 parlamentních křesel. Zůstává sice nejsilnější stranou ve Skotsku, ovšem ve volbách překvapivě bodovali skotští konzervativci, kteří odtržení od Británie nechtějí.

Sturgeonová v úterý na půdě skotského parlamentu slíbila, že její vláda nyní „zdvojnásobí“ snahy o zajištění co nejlepší dohody o brexitu pro Skotsko. Jejím cílem je udržet Skotsko na evropském jednotném trhu.

Skotsko už jednou o nezávislosti v referendu hlasovalo, a to v roce 2014. Voliči tehdy odhlasovali setrvání v Británii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám