Hlavní obsah

Francouzský expremiér Valls opouští socialisty, zřejmě přeběhne k Macronovi

Paříž

Bývalý francouzský premiér Manuel Valls, který už před prvním kolem prezidentských voleb podporoval jejich pozdějšího vítěze Emmanuela Macrona na úkor socialistického kandidáta, opouští Socialistickou stranu. Oznámil to v úterý v rozhovoru s rozhlasovou stanicí RTL. Nevyloučil, že se v nově zvoleném Národním shromáždění, jehož ustavující schůze se koná v úterý, připojí k poslaneckému klubu Macronova centristického hnutí Republika v pohybu (REM).

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský premiér Manuel Valls

Článek

"Končí jedna část mého politického života. Opouštím Socialistickou stranu, nebo Socialistická strana opouští mě," řekl 54letý Valls, který je známý svou nekompromisností.

V parlamentních volbách tento měsíc byl Valls znovu zvolen poslancem už mimo kandidátku Socialistické strany, která se nyní podle některých pozorovatelů nachází ve stadiu rozkladu.

Před dubnovým prvním kolem prezidentských voleb podpořil Valls Macrona, a nikoli kandidáta socialistů Benoita Hamona, který ho porazil v primárkách levice.

Rodák z Barcelony, syn katalánského otce a švýcarské matky, se stal francouzským občanem až v roce 1982. Premiérem byl v letech 2014 až 2016 za socialistického prezidenta Françoise Hollandea. Levicovým křídlem své strany byl kritizován mimo jiné za údajně příliš liberální ekonomické názory.

Reklama

Výběr článků

Načítám