Hlavní obsah

Ve Španělsku exhumují ostatky Salvadora Dalího. Žena tvrdí, že je jeho nemanželskou dcerou

– Madrid

Soud v Madridu v pondělí nařídil exhumaci ostatků malíře Salvadora Dalího, uvedla španělská média. Účelem je odebrání vzorků pro rozbor DNA. Na soud se totiž obrátila 61letá žena, která tvrdí, že je Dalího nemanželskou dcerou, a nárokuje pro sebe dědický podíl.

Foto: Profimedia.cz

Salvador Dalí

Článek

Pilar Abelová se na soud poprvé obrátila už před dvěma lety. V žalobě proti španělské daňové správě a Dalího nadaci, která spravuje malířův odkaz, tvrdí, že její matka měla se slavným surrealistou v roce 1955 poměr. Matka v 50. letech minulého století pracovala pro rodinu, která trávila léto v katalánské obci Cadaqués nedaleko místa, kde Dalí bydlel.

Dalí byl v té době ženatý s Galou, rozenou Jelenou Ivanovnou Diakonovou, již si vzal v roce 1934. Pár byl bezdětný.

Foto: Profimedia.cz

Pilar Abel tvrdí, že je Dalího nemanželskou dcerou.

Abelová si podle starší zprávy deníku The Guardian nechala už dříve porovnat svou DNA se vzorky odebranými z malířovy posmrtné masky, ale testy jasný závěr nepřinesly.

Abelová se proto s Dalího přítelem a oficiálním životopiscem Robertem Descharnesem dohodla na dalších testech v Paříži. Abelová tvrdí, že se nikdy nedozvěděla výsledek. Descharnesův syn později prohlásil, že testy měly být negativní, tedy, že Abelová není s Dalím, který zesnul v roce 1989, v příbuzenském vztahu.

Reklama

Výběr článků

Načítám