Hlavní obsah

Bruselský atentátník Usáma Z. použil stejnou výbušninu jako útočníci v Paříži, nezvládl výrobu

– Brusel

Belgická policie v souvislosti s úterním pokusem o teroristický útok na bruselském hlavním nádraží zadržela při několika raziích v metropoli čtyři lidi. Ve čtvrtek to uvedlo státní zastupitelství. Podle prvních analýz použil atentátník Usáma Z. při výrobě nálože trhavinu TATP (triaceton triperoxid), která byla použita i při předchozích útocích v Paříži a v Belgii i nedávno v Manchesteru. Tentokrát však nálož selhala.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Belgičtí policisté odnášejí věci z bytu, kde provedli prohlídku.

Článek

Podle vyšetřovatelů, které citovala televize CNN, byla základem nálože trhavina TATP, ale ta nevybuchla, protože ji atentátník nevyrobil správně.

„Předběžné výsledky prohlídky bytu v Sint-Jans-Molenbeek, kde podezřelý U. Z. žil, ukazují, že zřejmě bombu vyrobil tam,“ uvedla ve středu kancelář prokurátora.

„Byly tam nalezeny obě potřebné chemikálie a další materiál, který může sloužit při výrobě bomby,“ dodala kancelář.

TATP se dá vyrobit z běžně dostupných chemikálií a radikálové se to učí při výcviku. Výroba je ale náročná a vyžaduje dodržení přesného postupu, neboť je nestabilní a může snadno explodovat.

Policie ho znala kvůli drogám

Podle prokuratury existují „náznaky, že podezřelý sympatizoval s teroristickou organizací IS“. Podle starostky Molenbeeku Francosie Schepmansové však šlo spíše o osamělého útočníka. Řekla to listu Le Soir.

Naznačila, že atentátník mohl mít aktuálně problémy, protože se nedávno rozvedl.

Muž měl v Molenbeeku obchod zaměřený na telekomunikaci. Byl sice už dříve v hledáčku policie, avšak ne kvůli terorismu, nýbrž kvůli drogám.

Domovní prohlídky, o nichž informovalo státní zastupitelství, se uskutečnily v různých částech Bruselu včetně právě i čtvrti Molenbeek, ze které pocházelo i několik pachatelů dřívějších útoků z Paříže a Bruselu.

Zda policisté při domovních prohlídkách našli nějaké nebezpečné předměty, prokuratura nesdělila.

Marocká hrozba

Šestatřicetiletý Maročan Usáma Z. se pokusil o útok v úterý večer na bruselském nádraží. Chtěl odpálit bombu, ale výbušné zařízení zjevně selhalo. Muže pak zastřelili vojáci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na nádraží v Bruselu zneškodnili atentátníka s pásem výbušninVideo: Reuters

Podle listu The New York Times atentát opět připoutal pozornost k Belgii a k Maročanům. V Belgii žije asi stotisícová komunita Maročanů, z níž vzešli nebezpeční teroristé, mimo jiné Abdelhamid Abbaoud, který řídil atentáty v Paříži, či bratři Salah a Ibrahim Abdeslamové, kteří se na nich podíleli.

Marocké kořeny měli i Mohamed Abrini, jenž doprovázel atentátníky při útoku na bruselské letiště, a expert na výbušniny Najim Laachraoui, který se na tomto letišti odpálil stejně jako bratři Ibrahim a Khalid al-Bakrauiovi, kteří zahynuli při atentátech v Bruselu.

I dva ze tří mužů, kteří v červnu útočili na mostě London Bridge, měli marocké kořeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám