Hlavní obsah

Na trůn se podle prince Harryho nikomu z rodiny nechce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Nikdo z britské královské rodiny nestojí o to, stát se králem či královnou. Ale až přijde čas, někdo se trůnu bude muset ujmout v zájmu poddaných. V rozhovoru pro magazín Newsweek to řekl dvaatřicetiletý princ Harry, mladší syn prince Charlese, který je, pokud jde o následnictví ve vedení monarchie, až pátý v pořadí.

Foto: Pool, Reuters

Princ Harry

Článek

„Jestli by se někdo (v královské rodině – pozn. red.) chtěl stát králem nebo královnou? Nemyslím si. Ale až přijde čas, splníme svou povinnost,“ řekl Harry Newsweeku.

Mladá generace je podle něj odhodlána pokračovat v duchu pozitivní atmosféry, kterou nastolila jeho babička královna Alžběta II. před více než šedesáti roky. „Neděláme to pro sebe. Ale pro vyšší dobro lidí,“ vysvětlil princ.

Harry mluvil také o tom, jak těžké je skloubit osobní život s povinnostmi příslušníka královské rodiny. „Je to obtížné balancování na hraně. Nechceme, aby se vytratilo kouzlo (monarchie). Britové a celý svět potřebuje instituce, jako je tahle. Někdy se cítím, jako bych žil ve zlaté kleci, ale už to zvládám lépe,“ svěřil se Harry Newsweeku.

Pochod za rakví

Princ se rozhovořil také o temné stránce svého dětství a dospívání. Mluvil o smrti své matky, princezny Diany, která zemřela v roce 1997. Tehdy bylo Harrymu dvanáct let. Obzvlášť hluboké trauma si prý nese z pohřbu.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry s rodinou na pohřbu princezny Diany.

„Zemřela mi matka a já musel jít dlouhou cestu za její rakví, obklopený tisícovkami lidí a milióny dalších u obrazovek. Po dítěti by nikdo neměl chtít něco takového,“ domnívá se princ Harry. Smutek v sobě prý dusil dvacet let. Nyní se cítí ve spěchu. Chce za svého života něco dokázat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám