Hlavní obsah

Smrtící požáry v Portugalsku: 12 lidí se zachránilo ve vodní nádrži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Nejhorší požáry v Portugalsku, které si vyžádaly nejméně 62 obětí, přežilo 12 lidí z odříznuté vesnice, když strávili šest hodin ve vodní nádrži. Byla mezi nimi i 95letá invalidní žena, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Silnice v Portugalsku lemují ohořelá autaVideo: Reuters

 
Článek

Za hrdinku je považována Maria do Céu Silvová, když umožnila použít vodní nádrž ve svém domě několika obyvatelům vesnice Nodeirinho, kterou zpustošil ohnivý živel. Napadlo ji to, když se pokoušela zachránit svou invalidní 95letou matku.

„Můj manžel mi řekl, abych ji posadila do dodávky, ale ona se tam nemohla dostat, tak mi řekla ,nechte mě tu umřít na zemi'.“ Dcera to odmítla a hledala způsob, jak matku zachránit. Napadlo ji použít vodní nádrž v domě.

„Se synovou pomocí jsme ji tam dostali,“ řekla a dodala, že do nádrže dali i jejího 81letého otce.

Pomoc tam pak našli i další. Situace přitom byla zoufalá. Vítr byl tak silný, že odnesl střechu domu. „Bylo to jako v hororu,“ řekla.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Dým stoupající požáru lesa v Pedrogao Grande

Skutečnost, že se matku nepodařilo naložit do auta, nakonec možná zachránila životy všem. U vesnice Mó Grande bylo nalezeno třicet těl obětí právě v autech a dalších 17 těl leželo u aut, kterými se lidé prchající před plameny chtěli dostat na cestu k dálnici IC8.

Foto: Miguel Vidal, Reuters

Požár lesa v portugalském Mega Fungueira

V autě zasáhl oheň také Mariu de Fátima Nunesovou, když jela se svým mužem k dálnici. „Můj muž byl popálen na paži, já na hrudi,“ prohlásila. „Hořely vrcholky stromů a ty padaly na auta. Oheň se blížil ze všech stran. Auta, která se pokoušela ujet, narážela jedno do druhého,“ popsala zoufalou situaci.

Dvojice, která jela za nimi, neměla to štěstí a nepodařilo se jí ujet, řekla: „Křičela jsem na ženu, aby vystoupila, ale neudělala to. Její manžel ano, ale umřel tam.“

Foto: ČTK/AP

Záběr na vyhořelá auta, jejichž posádkám se nepodařilo ujet před ohněm .

Požár propukl v době vlny veder a suchých bouří, kdy teplota překračovala 40 stupňů Celsia. Podle policie oheň zřejmě zažehl blesk, jenž udeřil do stromu.

Foto: Reuters

Vyhořelá auta na silnici v oblasti Pedrogao Grande

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám