Hlavní obsah

Chci zabíjet muslimy, křičel podle svědka řidič, který najel do davu u mešity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Osmačtyřicetiletý řidič, který vjel po nedělní půlnoci do davu lidí u mešity v londýnské čtvrti Finsbury Park, křičel, že chce zabíjet muslimy. Uvedl to svědek Abdul Rahman, který pomáhal muže zadržet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zadržela muže podezřelého z útoku u mešityVideo: Reuters

 
Článek

„Říkal ,Chci zabíjet muslimy',“ uvedl Rahman, když popisoval noční incident. Podle něj řidič dodávky záměrně vjel do velké skupiny muslimů, kteří právě pomáhali starému muži, jenž dostal infarkt.

Rahman byl i mezi lidmi, kteří řidiče chytili a drželi, dokud nedorazí policie. Imám mešity vyzval lidi, kteří řidiče zadrželi a bili ho, aby si to s ním nevyřizovali sami, ale zavolali policii.

Foto: Neil Hall, Reuters

Forenzní expert na místě incidentu ve Finsbury Parku

Rahmanovu výpověď potvrdil i policejní komisař Neil Basu: „K útoku došlo, když jeden člověk na místě dostával první pomoc. Naneštěstí zemřel.“ Podle něj policie prověřuje vazbu mezi smrtí starého muže a najetím dodávky do davu.

I když neuvedl žádný motiv, potvrdil, že se případ vyšetřuje jako teroristický útok.

Basu také uvedl, že všech deset lidí, kteří byli při útoku zraněni, byli muslimové. Někteří podle něj měli tradiční muslimský oděv, což jasně potvrzovalo jejich víru.

Foto: Neil Hall, Reuters

Policisté na místě útoku ve Finsbury Parku

Reklama

Výběr článků

Načítám