Hlavní obsah

Vyhořelý londýnský věžák byl zřejmě obložen zakázaným materiálem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Při rekonstrukci vyhořelého londýnského věžáku Grenfell Tower, v němž podle pondělní informace policie zahynulo nejméně 79 lidí, byly zřejmě použity neschválené obkladové materiály. V neděli ministr financí Philip Hammond a ministr obchodu Greg Hands sdělili, že se zdá, že použité obklady byly v rozporu s britskými normami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Londýnská policie zveřejnila záběry z vnitřku vyhořelého věžáku Grenfell TowerVideo: Reuters

 
Článek

„Jak tomu rozumím, obklady, o nichž se mluví, nebyly v souladu s britskými stavebními normami,“ řekl Hands televizi Sky News.

„Jak to já chápu, obkladový materiál, který je zakázaný v Evropě a v USA, je zakázaný také tady,“ řekl Hammond BBC. Naznačil, že je nutné se zabývat tím, zda použitý materiál britským normám vyhověl, či ne, a také tím, zda jsou britské normy v pořádku.

Foto: Neil Hall, Reuters

Záběr na vyhořelý věžák Grenfell Tower ukazuje, že obložení shořelo.

Revizi norem požadovala v posledních čtyřech letech nadstranická parlamentní skupina kvůli požáru věžáku Lakanal, při kterém v roce 2009 zemřelo šest lidí. Žádný ministr pro bytovou výstavbu ale nejednal.

V tomto ohledu ale Hammond vládu hájil. „Věnovali jsme doporučením pozornost.”

Foto: Toby Melville, Reuters

Obložení domu hořelo

Podle stavební firmy Rydon byly použity panely ACM, které mají na povrchu hliníkovou fólii a mezi ní tepelněizolační vrstvu. Tvrdí, že jsou v souladu s normou. [celá zpráva]

Počet obětí stoupá 

O nové bilanci vyšší o dvě desítky obětí informoval v pondělí šéf londýnské policie Stuart Cundy. Dodal, že číslo může ještě stoupnout, protože po smrti je zřejmě většina nezvěstných, i když se v minulých dnech podařilo najít v pořádku pět pohřešovaných.

Není jasné, zda se všechny oběti podaří identifikovat, protože těla sežehl oheň, což ztěžuje použití vzorků DNA.

Kontrolují se další věžáky

Hands dodal, že vláda nařídila urychlenou inspekci dalších 2500 podobných věžáků v Británii, aby se prověřila a zajistila jejich bezpečnost.

Labouristický zákonodárce David Lammy už vyzval vládu a policii, aby zajistila veškeré dokumenty vztahující se k rekonstrukci Grenfell Tower. Rekonstrukce domu z roku 1974 skončila loni na jaře. Byly při ní nejen dobudovány další byty a upraveno technické podlaží i jeho odvětrávání, ale také byl dům nově zateplen pomocí desek ACM.

Obyvatelé domu si stěžovali na možné riziko požáru. Několik jich vytvořilo Grefellskou akční skupinu, která loni v prosinci na své webové stránce dala najevo obavy, že by mohl vypuknout požár, a varovala před „velkou katastrofou“. Nikdo ji ale nebral vážně a kontrola hasičů neprokázala žádné nebezpečí.

Foto: Neil Hall, Reuters

Celkový pohled na vyhořelý věžák v Kensingtonu

Požár ještě více potápí britskou vládu. Premiérka Theresa Mayová vyvolala předčasné volby, po kterých ztratila parlamentní většinu, a nedaří se jí dosáhnout koaliční dohody. Pod palbou je i kvůli požáru. Nesetkala se hned s oběťmi, ale jen s hasiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám