Hlavní obsah

Maďarský soud zrušil trest 10 let vězení pro Syřana za vniknutí do země násilím

– Szeged
Právo, ivi

Odvolací soud v maďarském městě Szeged zrušil ve čtvrtek původní desetiletý trest pro občana Sýrie Ahmeda Hameda. Syřan byl loni odsouzen za účast na násilném proniknutí migrantů na maďarské území, které se odehrálo 16. září 2015 u hraničního přechodu Horgoš–Röszke.

Foto: MTI

Ahmed Hamed u soudu

Článek

Případ bude opětovně vyšetřen. Soud přitom loni uznal Hameda vinným z násilného jednání vůči pořádkovým silám, což je podle maďarského právního řádu trestný čin srovnatelný s teroristickým aktem a lze za to uložit až doživotní vězení.

Ahmed Hamed byl rovněž uznán vinným z ilegálního přechodu hranic a z násilí vykonaného na úředních osobách. Hamed u dovolacího soudu tvrdil, že se násilností neúčastnil.

Foto: MTI

Syřan byl u soudu

„Nejsem terorista. Nechtěl jsem porušit maďarské zákony,” řekl. Obhájce Péter Bárándy, bývalý ministr spravedlnosti socialistického premiéra Pétera Medgyessyho, u soudu řekl, že Hamed se naopak snažil přes megafon uklidňovat ostatní migranty. „Jeho obvinění je nepodložené,“ konstatoval.

Skupina migrantů zaútočila 16. září 2015 na hraniční přechod Horgoš–Röszke a snažila se dostat ze Srbska na maďarské území. Kameny napadli policisty, kteří proti nim použili vodní dělo a slzný plyn. Při incidentu bylo zraněno 15 maďarských policistů a přes 100 migrantů. Hamed měl podle obžaloby vyzývat migranty pomocí megafonu k útoku na policii a opakovaně házet kameny na zasahující policisty. [celá zpráva]

Hameda, který sám předtím žil už 10 let zcela legálně na Kypru, zadrželi po třech dnech od incidentu v maďarském městě Győr. Syřan tvrdí, že chtěl jen dostat do bezpečí na území Evropské unie členy své rodiny.

Organizace Amnesty International původní verdikt szegedského soudu podle agentury AFP kritizovala. Předložené důkazy proti Syřanovi označila za „neuvěřitelně vágní” a zároveň odsoudila kvalifikaci stíhaného jednání jako „terorismus”.

Reklama

Výběr článků

Načítám