Hlavní obsah

Západ omezuje Rusko po celou historii, řekl Putin k sankcím. Velký problém v nich nevidí

Moskva

Sankce uvalené USA a EU na Rusko by měly být odstraněny, protože dopadají na všechny. Při svém výročním vystoupení před národem to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Přitom prohlásil, že západní partneři takto Rusko omezují pokaždé, když posiluje.

Foto: Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin při televizní debatě s veřejností

Článek

„Žili jsme v režimu sankcí od chvíle, kdy se Rusko začalo stavět na nohy. Pokaždé když naši partneři zjistili, že v Rusku roste konkurence, tak začali zavádět omezení. Tak tomu bylo v celých dějinách, už před říjnovou revolucí,“ řekl Putin.

Prezident přiznal, že sankce se Ruska dotkly. „Ale ne kardinálně,“ doplnil. Větší dopad podle něj měl pokles světových cen ropy či v hutním průmyslu.

Putin zopakoval, že by sankce měly být zrušeny, protože dopadají i na země, které je zavedly.

Rusku podle Putina přinesly i klady. „Museli jsme zapojit mozek, využít talent a nespoléhat se jen na vývoz ropy a plynu,“ vysvětlil a vyjmenoval odvětví, která v důsledku snahy o soběstačnost začala růst. Jmenoval letecký a raketový průmysl, farmacii a v prvé řadě zemědělství. Putin upozornil, že Rusko zaujalo pozici čelního exportéra pšenice na světě, než znovu upozornil, že sankční omezení nicméně „nevedou k ničemu dobrému“ a „situace není normální“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám