Hlavní obsah

Ruská policie pozatýkala desítku demonstrantů u parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská policie ve středu zadržela asi tucet demonstrantů u budovy parlamentu, kde protestovali proti plánu strhnout v Moskvě obytné domy z éry sovětského vůdce Nikity Chruščova. „Hanba!“ skandoval hlouček demonstrantů, zatímco policisté odváděli jednotlivé aktivisty do vozidel pro zadržené.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská policie zatkla před budovou parlamentu v Moskvě desítku demonstrantůVideo: Reuters

 
Článek

Úřady hovoří o renovaci bytového fondu, kritici ale mají podezření, že hlavní je zájem developerů o lukrativní pozemky, na nichž „chruščovky“ stojí. V těchto pětipodlažních domech v Moskvě bydlí asi 1,6 miliónu lidí, kteří by se museli přestěhovat ze čtvrtí se vzrostlou zelení na nevábnou periferii.

Mezi zatčenými je předák moskevské organizace neparlamentní opoziční strany Jabloko Sergej Mitrochin. „Zadrželi mě a spolu se mnou ještě dalších deset lidí,“ řekl Mitrochin agentuře Interfax. U budovy sněmovny se podle něj sešla více než stovka lidí protestujících proti zákonu o renovaci, který pak poslanci ve středu definitivně schválili.

Zákon, který má dotčeným Moskvanům zaručit nové byty o stejné či větší ploše, anebo finanční odškodnění, schválili poslanci během 20 minut a v poměru 399 ku dvě hlasům, jeden zákonodárce se zdržel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám