Hlavní obsah

Popírače holokaustu, který chtěl azyl v Maďarsku, předaly tamní úřady Němcům

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Němečtí policisté si v úterý na budapešťském Letišti Ference Liszta převzali 81letého popírače holokaustu Horsta Mahlera. Neonacista požádal v Maďarsku o politický azyl, ale Maďarsko ho vydalo zpět do Německa. Tam si má muž odsedět zbytek desetiletého trestu za popírání holokaustu a podněcování k antisemitismu.

Foto: MTI

Horst Mahler u maďarského soudu

Článek

O Mahlerově vydání do Německa rozhodl maďarský soud minulý týden. [celá zpráva] Mahler přijel do Maďarska v květnu a požádal premiéra Viktora Orbána o politický azyl.

Německý list Mitteldeutsche Zeitung zveřejnil Mahlerův dopis, v němž muž píše, že požádal „vůdce maďarského národa Viktora Orbána“, aby mu poskytl „azyl před politickým pronásledováním”.

Maďarský soud v této souvislosti konstatoval, že Mahler jako občan členského státu Evropské unie nemůže v Maďarsku oficiálně žádat o azyl.

Německý soud Mahlerovi před dvěma lety povolil opustit vězení kvůli vážné nemoci, tam se však měl opět vrátit.

„Pak jsem napsal knihu, o které jsem přednášel v kruhu přátel. Video z této přednášky se dostalo na internet a soud na základě toho rozhodl, že si musím odsedět i zbytek trestu,“ řekl Mahler. Do věznice se měl vrátit do konce loňského roku. K výkonu trestu však nenastoupil.

Od Frakce Rudé armády ke krajní pravici

Letos 15. května byl Mahler zatčen po překročení hranice u města Sopron na západě Maďarska a 17. května byl umístěn do vydávací vazby. Maďarské ministerstvo spravedlnosti poté požádalo německou stranu o dodání úplného textu evropského zatykače na jeho osobu.

Mahler patřil v roce 1970 k zakladatelům levičácké teroristické skupiny Frakce Rudé armády (RAF), která vraždami a únosy politiků a podnikatelů usilovala o zhroucení státu. Později přešel do tábora krajní pravice.

Reklama

Výběr článků

Načítám