Hlavní obsah

Ve Švédsku obvinili tři rasisty kvůli pumovým atentátům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Tři Švédové napojení na krajně pravicovou rasistickou skupinu byli v souvislosti s nedávnými bombovými útoky na migranty a na levicové uskupení obviněni z pokusu o vraždu a z obecného ohrožení, uvedla agentura AP.

Foto: FAPL, Profimedia.cz

Švédská policie. Ilustrační foto

Článek

Prokurátor Mats Ljungqvist spojil trojici s nevybuchlou bombou nalezenou 25. ledna v blízkosti kempu, tehdy improvizované ubytovny migrantů. Podle expertů nevybuchla kvůli chybě v konstrukci. Prokurátor je přesvědčen, že muži jsou za explozí z 5. ledna v imigračním centru, která vážně poranil jednoho ze zaměstnanců.

Loni v listopadu podle vyšetřovatelů trojice odpálila nálož v blízkosti kanceláří levicového uskupení Syndikalistiskt Forum Kafe v Göteborgu.

Podle Ljungqvista dva z trojice krátce před útoky absolvovali vojenský výcvik v Rusku. Podrobnosti k tomu nesdělil.

Stíhaní měli blízko k rasistickému Nordickému hnutí odporu. S jeho vedením ale byli nespokojeni, protože se rozhodlo nepoužívat násilí, což považovali za fatální. Proto se rozhodli jednat samostatně.

Zadrženi byli tajnou službou SAPO v únoru a v březnu.

Soud začne 21. června. Trvat by měl tři dny.

Švédko v posledních měsících čelí vlně útoků na migranty, poslední byly zaznamenány v květnu. [celá zpráva] Zapálena byla i šíitská mešita. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám