Hlavní obsah

Pařížanka žaluje Francii kvůli znečištěnému ovzduší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Šestapadesátiletá učitelka jógy žaluje francouzský stát za to, že neochránil její zdraví před dopady znečištěného ovzduší. Clotilde Nonnezová žijící v metropoli Paříži 30 let tvrdí, že ji najednou sužují problémy, jakými nikdy netrpěla, a dává to do souvislosti s rekordním znečištěním z poslední doby.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

V polovině března měla Paříž nejznečištěnější ovzduší na světě.

Článek

„Voláme stát k odpovědnosti, jelikož se domníváme, že zdravotní problémy, jimiž trpí oběti znečištění, jsou důsledkem nečinnosti úřadů kolem znečištěného ovzduší,“ řekl ženin právník François Lafforgue listu Le Monde. Upozornil, že kvůli znečištěnému vzduchu ročně ve Francii zemře 48 tisíc lidí a žalobu se v blízké době chystají podat další, konkrétně v Lyonu, Lille a dalších místech.

Paříž měla v polovině března nejznečištěnější ovzduší na světě.

Nonnezová tvrdí, že žila zdravě a neměla potíže. Pak se ale dostavily problémy dýchacího ústrojí včetně astmatu a zápalu plic. Je přesvědčena, že to souvisí se stále znečištěnějším ovzduším. Když loni v prosinci francouzskou metropoli sužoval nejhorší smog za poslední desetiletí, přidala se k jejím potížím s průduškami perikarditida, tedy zánětlivé onemocnění osrdečníku.

„Moje lékařka mi řekla, že vzduch v Paříži je tak znečištěný, že ho dýcháme zkažený. Pacientů, jako jsem já, má víc, včetně dětí a batolat. A můj kardiolog říká to samé,“ prohlásila Nonnezová v rozhovoru pro France Info.

Reklama

Související články

Paříž se dusí, kvůli smogu omezila jízdy aut

Poprvé po téměř 17 letech zavedla v pondělí Paříž částečný zákaz jízdy motorových vozidel. Důvodem je neúměrně silné znečištění vzduchu. Opatření vstoupilo...

Výběr článků

Načítám