Hlavní obsah

Jsme silní, Manchestere. Hvězdy se na koncertě semkly na podporu obětí útoku

Manchester
Aktualizováno

Plánovaný benefiční koncert na podporu obětí teroristického útoku v britském Manchesteru se uskutečnil i přes sobotní atentát v Londýně. Na tříhodinové akci vystoupila mimo jiných hudebních hvězd i americká zpěvačka Ariana Grande, při jejímž koncertě v Manchesteru se odpálil sebevražedný atentátník. Zabil 22 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na benefiční koncert pro Manchester dorazilo 60 000 divákůVideo: Reuters

 
Článek

Koncert zahájil Marcus Mumford z kapely Mumford and Sons výzvou "Nebojme se".

Po skupině Take That přišel na pódiu Robbie Williams a zpíval pozměněná slova své písně Strong. "Manchester we’re strong, we’re strong. We’re still singing our songs, our songs, our songs (Manchestere, jsme silní, jsme silní. Stále zpíváme své písně)," zpíval za pomoci diváků rodák z Manchesteru.

Foto: Dave Hogan, ČTK/AP

Návštěvníci koncertu v Manchesteru s letáčky s nápisem Stojíme pospolu

Grande vystupovala na pódiu oděna do bílého svetru se sloganem One Love Manchester. "Dnes je to vše o lásce," prohlásila se slzami v očích před dojatými diváky. Zpěvačka, která má fanoušky zejména mezi dětmi, v pátek navštívila některé zraněné v místní nemocnici a přinesla jim slunečnice a medvídky.

Foto: Owen Humphreys, ČTK/AP

Ariana Grande na koncertě v Manchesteru

Mezi účinkujícími nechyběly kapely zvučných jmen jako Black Eyed Peas, Coldplay či zpěváci jako Katy Perry nebo Justin Bieber. Většina umělců se obracela na diváky proslovy namířenými proti násilí a opakovaně vyjadřovala soustrast. Jejich vystoupení se navíc navzájem prolínala, často zpívali či hráli spolu, což mělo představovat jejich svornou oddanost prospěšné věci.

Odvahu obyvatel Manchesteru ocenil i americký rapper Pharrell Williams. "Necítím, ani nevidím tu žádný strach. Jediné, co dnes večer tady cítím, je láska, nezdolnost a pozitivní energie," řekl rapper, než spolu s Miley Cyrusovou zazpíval svůj hit Happy. Sílu lásky zdůraznil také Justin Bieber, který prohlásil, že láska vždycky zvítězí.

Jedním z nejdojemnějších okamžiků celého koncertu, který se podle televize Sky News zřejmě stal jedním z nejsledovanějších v historii, bylo vystoupení dětského sboru z místní parrswoodské střední školy, jehož členové se účastnili i onoho tragického koncertu z 22. května.

Foto: Pool, Reuters

Koncert v Manchesteru

Na manchesterském kriketovém hřišti Old Trafford, kde se koncert konal, byla velká bezpečnostní opatření. "Přijeli policisté z celé země, ozbrojení policisté jsou na křižovatkách a u bran," uvedl Colin Paterson z BBC. Lidé se podle něj scházeli už od devíti hodin britského času (10 SELČ).

Foto: Phil Noble, Reuters

Ozbrojený policista dohlíží na příchod návštěvníků na koncert v Manchesteru.

Koncert pro 60 000 diváků byl vyprodán za 20 minut.

Výtěžek z koncertu de do fondu We Love Manchester na pomoc zraněným a pozůstalým. Podle britského Červeného kříže, který fond spolu s radnicí města spravuje, koncert vydělal do fondu více než 10 miliónů liber (asi 300 miliónů korun).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

Pořadatelé podle manažera Scootera Brauna po útocích v Londýně i Manchesteru cítili odpovědnost uctít oběti, zraněné a všechny, kterých se útoky nějak dotkly.

Výtěžek z akce půjde na konto organizace, která pomáhá pozůstalým po obětech útoku a zraněným, z nichž řada stále zůstává v nemocnici.

Salman Abedi se odpálil v pondělí 22. května v noci v Manchesterské aréně po koncertě Ariany Grande, který navštívilo 18 tisíc převážně mladých lidí. Zabil 22 z nich, včetně osmileté dívky, a desítky dalších zranil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám