Hlavní obsah

Ruský podnikatel přispíval na demonstrace proti NATO. Peníze šly i do Česka

Berlín

Ruský podnikatel Konstantin Malofejev, který je na sankčním seznamu Evropské unie, zprostředkovaně financoval demonstrace proti Západu a NATO v Polsku, Maďarsku, na Slovensku i v České republice. Uvedl to investigativní pořad Frontal 21 německé veřejnoprávní televize ZDF, který má k dispozici tisíce uniklých e-mailů, jichž se zmocnili ukrajinští hackeři.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Malofejev údajně poskytl 100 tisíc eur (2,6 miliónu korun) prokremelskému běloruskému podnikateli a spisovateli Alexandru Usovskému, který peníze přeposílal spřízněným aktivistům. Vyplývá to z e-mailů, které Usovskij odeslal z běloruského Vitěbsku v říjnu 2014.

Napřed si Usovskij stěžoval, že nezískal žádné peníze, ale pak uvedl, že dostal 100 tisíc eur na přípravnou fázi své práce. Další e-maily už specifikovaly, kdo peníze poslal.

Pro pravici i levici

K celé komunikaci se dostali ukrajinští hackeři, kteří napadli Usovského účet, uvedl list The New York Times. Jeho redaktorům odmítl Usovskij poskytnout interview, pokud mu nezaplatí, ale přiznal, že jeho účet byl napaden a nijak nezpochybňoval pravost uniklé komunikace.

Usovskij posílal peníze marginálním politickým uskupením z obou okrajů politického spektra. Jaké politické orientace jsou skupiny, která podporoval, mu bylo podle jeho slov jedno.

„Pracuji se všemi, kdo jsou připraveni mi pomoci,“ řekl reportérům s tím, že jeho cílem je zastavit válku na východě Ukrajiny. „V Polsku pracuji s pravicí, na Slovensku s levicí, v Česku s levicí, v Maďarsku s pravicí,” poznamenal.

S jídlem rostla chuť 

Když Usovskij pomohl zorganizovat několik malých demonstrací v Praze, Varšavě a dalších městech, asistent Malofejeva zmiňoval, že Usovskij má „jasný, konkrétní a realistický plán, jak dostat k moci proruské síly“.

Usovskij pak požadoval další peníze, Malofejevovovu asistentovi řekl v březnu 2015, že jeho polští přátelé potřebují 292 700 eur, aby získali křesla v parlamentu. Žádal také deset tisíc eur pro maďarský ultrapravicový Jobbik a 3000 eur pro neofašistickou Maďarskou gardu.

Malofejev mu však další peníze dát odmítl s tím, že se soustřeďuje jen na podporu humanitárních aktivit.

Peníze i do Česka

V Česku podle pořadu Frontal 21 podporoval Usovskij na jedné straně komunisty a na druhé neonacisty. „Co obě skupiny spojuje, je nacionalismus a blízkost politice (ruského prezidenta Vladimira) Putina,” konstatovali reportéři.

Peníze v Česku obdržel mimo jiné prokremelský aktivista Ladislav Kašuka, uvedla německá televize. „Když si Usovskij všiml, že organizuji demonstrace a další akce, poslal mi peníze na vlajky, transparenty a videokameru. Maximálně dva tisíce eur (53 000 korun),” řekl německým novinářům Kašuka.

Žádné konkrétní příkazy prý nedostal, Usovskij podle něj jen vyslovil přání, aby byla vyvěšena vlajka proruských separatistů.

Podle listu The New York Times dostal nejprve 300 eur na nakup vlajek na demonstraci proti NATO a prozápadní ukrajinské vládě, pak 500 eur na nákup videokamery, aby akci natočil a dal na web.

Na Slovensku Usovskij podporoval pravicově extremistickou stranu Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko i levicové odpůrce NATO.

Akce, na které dosud přispěl, Usovskij v e-mailech dokumentoval ve zhruba 40stránkové prezentaci, kterou rozeslal dalším možným dárcům v Rusku. O finance v minulosti žádal mimo jiné ruského ultrakonzervativního ideologa Alexandra Dugina, který je označován za blízkého spolupracovníka prezidenta Vladimira Putina.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám