Hlavní obsah

Na 140 stoupenců albánské opozice bylo přiotráveno, neznámo čím

– Tirana

Albánská policie vyšetřuje přiotrávení více než 140 lidí, kteří se v sobotu v Tiraně zúčastnili předvolebního setkání stoupenců opoziční Demokratické strany. Postižení si stěžovali na pálení očí, potíže s dýcháním a pálení kůže. Desítky z nich, včetně předsedy strany Lulzima Bashi, musely vyhledat lékařské ošetření. Informují o tom albánská média.

Foto: Max Rossi , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Co zmíněné problémy způsobilo, úřady zatím vyšetřují. Albánský prezident Bujar Nishani v neděli vydal prohlášení, v němž vyjádřil znepokojení nad zdravotním stavem Bashi a dalších, a vyzval úřady, aby incident důkladně vyšetřily a závěry zveřejnily.

Sraz stoupenců Demokratické strany zahájil předvolební kampaň. Parlamentní volby se v Albánii budou konat 25. června, což je o týden později, než se původně předpokládalo.

Vleklá krize

Na odkladu voleb se 18. května domluvila vládnoucí Socialistická strana premiéra Ediho Ramy a Bashova opoziční Demokratická strana. Rozhodnutí bylo výsledkem snahy o ukončení vleklé politické krize. Opoziční strany od února bojkotovaly parlament a blokovaly jeho činnost ve snaze prosadit požadavek, aby Ramova vláda odstoupila a zemi místo ní přivedla ke „skutečně” svobodným a čestným volbám úřednická vláda. Ke zdůraznění svého postoje se také v řádném termínu nezaregistrovaly do voleb.

Dohoda, která byla uzavřena tento měsíc, volby nejen odložila, ale mimo jiné umožnila opozici monitorovat volební proces a zajistila jejím zástupcům post v čele několika ministerstev v přechodném kabinetu, jenž má vládnout do voleb. Rama zůstal premiérem. Dohoda byla výsledkem tlaku Evropské unie a Spojených států.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám