Hlavní obsah

Na atentátníka upozorňovala i mešita. MI5 prošetřuje, jak úřady s varováním naložily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská tajná služba MI5 začala prošetřovat, jak úřady včetně kontrarozvědky samotné zacházely s varováními před atentátníkem z Manchesteru Salmanem Abedim. Uvedli to podle BBC představitelé britského kabinetu. Abedi se minulý týden odpálil v koncertní hale v Manchesteru, zemřely při tom dvě desítky lidí. Před extremistickými postoji atentátníka byly úřady varovány nejméně třikrát.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo britské kontrarozvědky MI5

Článek

MI5 zahájila vyšetřování toho, jak je možné, že varování přehlížely. Zvláštní zpráva bude připravována i pro ministry a orgány dozírající na kontrarozvědku.

Představitelé kabinetu už dříve uvedli, že Abedi byl jedním z objektů zájmu, u něhož bylo potřeba sledovat přetrvávající nebezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská policie prohledávala dům v Manchesteru, z místa odtáhla osobní autoVideo: Reuters

Dvakrát na jeho názory upozorňovali jeho přátelé, kteří volali na horkou protiteroristickou linku. Podruhé loni, kdy je znepokojilo, že neodsuzoval sebevražedné atentáty. „Obávali se, že podporuje terorismus,“ uvedl zdroj BBC.

Ministerstvo vnitra na něj upozornila i mešita v Didsbury, když se pohádal s imámem, který kázal proti terorismu. Úřady však nijak nezasáhly. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Panika po výbuchu na koncertu Ariany Grande v ManchesteruVideo: Reuters

Další zadržený

Britská policie v souvislosti s atentátem, při kterém zemřelo 22 lidí, zadržela v pondělí dalšího člověka. Třiadvacetiletý muž byl zadržen v západním Sussexu v městě Shoreham-by-Sea. Je podezřelý, že se dopustil činů, které jsou v rozporu s protiteroristickým zákonem.

V neděli byli zadrženi dva lidé v Manchesteru, 19letý muž v Gortonu a 25letý v oblasti Old Trafford.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Náměstí v Manchesteru zmizelo pod květinami, které tam lidé nosí na počest obětí teroristického útokuVideo: Reuters

Po atentátu bylo zadrženo už celkem 16 lidí, ve vazbě jich zůstává čtrnáct, policie propustila 16letého chlapce a ženu.

Podle policistů se ve vyšetřování, na němž se podílí tisícovka lidí, „dosáhlo dobrého pokroku”.

Výběr útoků v Británii od roku 2005

- 7. července 2005 - čtyři bombové útoky v londýnské veřejné dopravě (tři bomby vybuchly v metru, čtvrtá v autobuse) během ranní špičky si vyžádaly 52 mrtvých (zahynuli také čtyři útočníci) a na 700 zraněných; motivací atentátníků byla účast Británie ve válce s Irákem.

- 30. června 2007 - neúspěšný teroristický útok na letišti v Glasgow pomocí zeleného vozu Jeep Cherokee, kterým pachatelé projeli skrz skleněný hlavní vchod do areálu letiště; dva pachatelé byli popáleni, jeden později zemřel v nemocnici v Paisley, druhý byl v roce 2008 odsouzen na doživotí.

22. května 2013 - britský voják Lee Rigby byl ubodán na ulici v Londýně; dva útočníci, Michael Adebolajo a Michael Adebowale, kteří pocházeli z Nigérie a byli křesťanskými konvertity k islámu, byli shledáni vinnými z vraždy a v únoru 2014 odsouzeni na doživotí

- 22. března 2017 - pět lidí bylo zabito při teroristickém útoku v Londýně; útočník nejprve najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě, kde smrtelně zranil čtyři lidi, a následně odjel k nedalekému parlamentu, kde ubodal policistu; pachatele, britského konvertitu k islámu s násilnou minulostí, poté zastřelili policisté.

Ve Velké Británii byl snížen i stupeň hrozby před terorismem z kritického na vážný a v noci na úterý se začnou z ulic stahovat vojáci, kteří posílili policii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám