Hlavní obsah

Britové mají po atentátu osm lidí, zabíjela stejná výbušnina jako ve Francii a Belgii

Manchester
Aktualizováno

Britská policie v souvislosti s pondělním teroristickým útokem v Manchesteru zadržela už devět lidí, poslední dva ve čtvrtek ráno. Dříve zadrženou ženu však záhy propustila bez vznesení obvinění. Ve vazbě je osm osob. Při raziích byly nalezeny výbušniny. Atentátník použil podle amerického kongresmana výbušninu TATP, která zabíjela i ve Francii a Belgii.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Podezřelý balíček v ManchesteruVideo: Reuters

 
Článek

Deník The Independent ve čtvrtek s odvoláním na své zdroje napsal, že při raziích našly bezpečnostní jednotky výbušniny, které mohly posloužit k dalším atentátům.

List uvedl, že jedno zařízení policisté zlikvidovali řízeným výbuchem. O kontrolované explozi na manchesterském předměstí Fallowfield informovala BBC již v úterý, v noci na čtvrtek ohlásila řízené odpálení v manchesterské části Moss Side.

Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že na přípravě atentátu se podílela celá skupina lidí, není proto podle informací The Independent vyloučeno, že v plánu byly i další údery.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záběr z bezpečnostní kamery ukazuje podle britské televize Sky News, která odkazuje na policejní zdroj, podezřelého s batohem, v němž má být umístěna výbušnina.

Bývalý šéf britského Národního protiteroristického úřadu (NCTO) Chris Phillips hned po atentátu upozornil, že vzhledem k promyšlenému způsobu provedení atentátu ho těžko mohl spáchat jediný člověk. Varoval, že komplicové mohou podniknout další útoky. [celá zpráva]

Velká Británie proto v úterý zvýšila stupeň ohrožení terorismem na kritický, tedy nejvyšší. [celá zpráva]

Foto: Danny Lawson, ČTK/AP

Britská policie v Blackley v severní části Manchesteru, kde byla při razii zadržena žena.

Nálož typická pro teroristy

Také americký kongresman Mike McCaul je přesvědčen, že Salman Abedi, který útok spáchal, nebyl žádný vlk samotář. „Je tady síť, buňka inspirovaná teroristickým hnutím Islámský stát,” řekl v rozhovoru s agenturou AP republikán, který předsedá sněmovnímu výboru pro záležitosti vnitřní bezpečnosti.

Kongresman rovněž prohlásil, že použitá nálož je typická pro teroristy. Upřesnil, že jako výbušnina byl použit triaceton triperoxid (TATP), se kterým atentátníci udeřili i v listopadu 2015 v Paříži či v březnu 2016 v Bruselu. Proto lze podle něj usuzovat, že její výrobce podstoupil výcvik v zahraničí.

Zatčených přibývá

Policisté provádějí v Británii od pondělního útoku, při kterém zahynulo 22 lidí včetně pachatele Salmana Abediho, razie. Poslední dva podezřelí byli zadrženi ve čtvrtek ráno, jeden v Manchesteru, druhý v oblasti velkého Manchesteru ve Withingtonu, kde se konaly prohlídky.   

V úterý byl podle všeho zadržen Abediův starší bratr Ismail, ve středu pak bezpečnostní jednotky zatkly pět mužů a v Blackley jednu ženu, která byla ale záhy propuštěna na svobodu. Jako poslední skončil ve vazbě blíže neupřesněný muž, který byl dopaden ve středoanglickém Nuneatonu.

„Večer jsme provedli prohlídky na adrese v Nuneatonu, v hrabství Warwickshire a zadrželi muže,“ oznámila policie velkého Manchesteru v prohlášení. „Tyto prohlídky byly spojeny s pondělním atentátem v manchesterské aréně,“ dodala. Předchozí zatýkání byla provedena v okolí Manchesteru, což se týkalo i muže ve Wigamu nesoucího podezřelý balíček, uvedl web International Business Times. [celá zpráva]

V Libyi, odkud Abediovi pocházejí, byli zadrženi Salmanův mladší bratr Hashem, jenž měl mít vazby na Islámský stát, i jeho otec Ramadan, který měl podle americké televize Fox News blízko k radikálním náboženským kruhům i teroristickým uskupením. [celá zpráva]

K útoku se přihlásil Islámský stát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám