Hlavní obsah

Švédsko zastavilo vyšetřování Assange, ale zatykač na něj platí dál

Stockholm
Aktualizováno

Švédská prokuratura požádala soud o zastavení vyšetřování zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Australan, který se od roku 2012 před vydáním skrývá na ambasádě Ekvádoru v Londýně, byl ve Švédsku nařčen ze znásilnění. Britský zatykač ale stále platí.

Foto: Pool, Reuters

Julian Assange

Článek

„Ředitelka veřejné prokuratury, paní Marianne Nyová, se dnes (v pátek) rozhodla zastavit vyšetřování pro podezření ze znásilnění Julianem Assangem,“ citoval server BBC z krátkého oznámení švédské prokuratury.

Julian Assange má radost.

Zda se Assange dostane na svobodu, není jasné. Metropolitní policie oznámila, že britský zatykač stále platí a samotný zakladatel WikiLeaks vzkázal, že pokud nedostane garanci, že nebude zatčen, ekvádorskou ambasádu neopustí.

Vyšetřování, které vedlo k vydání mezinárodního zatykače, trvalo sedm let. Zakladatel WikiLeaks Julian Assange, o němž dvě ženy prohlásily, že je znásilnil, od začátku tvrdil, že je nevinný a jde o vykonstruované nařčení. Pohlavní styk byl podle něj dobrovolný a cílem nařčení prý bylo jeho předání do Spojených států.

Americká justice by Assange ráda postavila před soud za vyzrazení utajovaných informací z prostředí americké armády a diplomacie. Ty Australan zveřejnil prostřednictvím organizace WikiLeaks. Na veřejnost se tak dostaly stovky tisíc přísně tajných dokumentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám