Hlavní obsah

Najdou vás, až roztaje sníh. Ukrajinští vojáci hromadně dostávají výhrůžné SMS

Kyjev

Součástí konfliktu na Donbasu je psychologická válka, které čelí ukrajinští vojáci. Hromadně dostávají výhrůžné zprávy SMS, kde jim vyhrožují smrtí a vyzývají je k útěku. Podle ukrajinských dobrovolníků a nezávislých expertů působí v oblasti speciální ruská technika umožňující nejen rušit signál, ale také zasílat hromadné SMS.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Ukrajinští separatisté na obrněných transportérech u Debalceva

Článek

Televizní reportérka Julija Kyrijenková se ukrývala s ukrajinskými vojáky a zdravotníky tři kilometry od fronty, když začaly všem pípat mobily. Všichni dostali stejnou textovou výhrůžnou zprávu: „Ukrajinští vojáci, vaše těla najdou, až roztaje sníh.“

Podobné SMS dostávají ukrajinští vojáci pravidelně od vypuknutí bojů v roce 2014. Obvykle v nich stojí ”Uteč a přežiješ” anebo „Nikdo si nepřeje, aby se tvé děti staly sirotky”. Mnoho zpráv je formulováno tak, jako by je napsali spolubojovníci. V roce 2015 dostali vojáci marně bránící klíčové město Debalceve textovou zprávu, že velitel jejich jednotky dezertoval. Další série zpráv obsahovala varování, že ukrajinské síly jsou na pokraji zkázy. „Měli bychom utéct” stálo v jedné z nich.

Výhrůžky na mobilech představují novou formu informační války, je to vlastně obdoba shazování letáků na bitevní pole, uvedla agentura AP.

 Virtuální vysílače

Jeden významný ukrajinský mobilní operátor došel v roce 2014 při prošetřování této záležitosti k závěru, že za podvratnými zprávami stojí simulátory základnových stanic pro mobilní sítě, jakési falešné vysílače. Agentuře AP to sdělil bezpečnostní specialista, který na vyšetřování pracoval. Promluvil pod podmínkou, že jeho jméno a společnost, kde pracuje, nebudou zveřejněny.

Velitel kybernetické jednotky ukrajinské policie plukovník Serhij Demyďuk v rozhovoru přiznal, že o nasazení těchto zařízení věděla i ukrajinská rozvědka: „Během bojů o donbaskou Avdijivku se prokázalo, že je používají. A používají je stále.”

Zařízení fungují tak, že se vydávají za vysílače, což jim umožňuje data zachytit, ale i podvrhnout. Podle Heatha Hardmana z americké námořní pěchoty, který v Iráku a Afghánistánu s těmito přístroji rutinně pracoval, zařízení běžně používá při pátrání proti povstalcům i americká vojenská rozvědka.

Zprávy jsou téměř jistě zasílány pomocí technologie, kterou už dlouho používá ke sledování mobilních telefonů podezřelých osob i americká policie. Z fotografií, videí a uniklých dokumentů, které nashromáždili ukrajinští novinář a dobrovolníci, vyplývá, že ji mohl dodat Kreml.

Loni v dubnu ukrajinská investigativní webová stránka InformNapalm zaměřená na dění na Donbasu zveřejnila video a fotografie, které podle všeho v Doněcké oblasti zachycují kamión s ruským komplexem pro radioelektronický boj (REB) RB-341V (Leer 3), který je vybaven dvěma bezpilotními letouny Orlan-10 s doletem 300 km. Určen je k rušení radiokomunikačních systémů včetně mobilních telefonů v sítích 3G a 4G, jejichž provoz také monitoruje, a do komunikace může vstupovat, údajně i hlasově.

Rušicí zařízení je na dronu, má však relativně malý dosah asi šesti kilometrů. Ruská armáda je má ve výzbroji do roku 2015 a využívají jej i v Sýrii. Orlan-10 lze však využít i k vizuálnímu průzkumu.

InformNapalm také zveřejnil uniklé dokumenty ruské armády, v nichž se probírá nasazení tohoto systému v Luhanské oblasti na východu Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany na žádost o vyjádření nereagovalo. Moskva už dlouho popírá, že by do konfliktu na Ukrajině nějak zasahovala, třebaže nemálo důkazů svědčí o pravém opaku.

Reklama

Výběr článků

Načítám