Hlavní obsah

Ve Švédsku evakuovali 300 migrantů kvůli žhářským útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Více než 300 migrantů bylo na jihu Švédska evakuováno kvůli třem nočním žhářským útokům, které byly podle švédských úřadů patrně namířeny proti uprchlíkům. Ve středu to oznámila agentura AP s odvoláním na švédské úřady.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Část šíitské mešity ve Stockholmu poničené požárem (záběr ze staršího útoku)

Článek

Hořelo v noci ve Vaxjö, Borrby a Malille. V posledních dvou městech byly ohněm zasaženy budovy, které byly využívány jako dočasné ubytovny pro migranty.

Ve Vaxjö zničily plameny kavárnu a taneční sál v dřevěné budově, jež se nacházela vedle hotelu, který rovněž ubytovával běžence. Z hotelu, na který se nakonec díky zásahu hasičů oheň nerozšířil, bylo preventivně evakuováno 200 žadatelů o azyl.

Švédské úřady uvedly, že požáry jsou vyšetřovány jako pravděpodobné žhářské útoky, i když příčiny nejsou ještě známy. Při požárech nikdo nebyl zraněn a úřady po nich ani nikoho nezatkly.

Švédsko s 9,5 miliónu obyvatel čelilo v roce 2015 přílivu migrantů. O azyl požádalo více než 162 000 lidí, téměř třetina z nich přišla z válčící Sýrie. S migrační vlnou se v zemi zvýšilo napětí a byly zaznamenány občasné útoky na migranty i několik demonstrací na podporu přistěhovalců nebo naopak proti nim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám