Hlavní obsah

Že jsou turisté s mačetami, jim soud neuvěřil. Naturalizovaní Švédi dostali v Řecku 15 let

– Atény

Soud v řecké Alexandrupoli poslal na 15 let do vězení dva muže se švédskými pasy, kteří se vyzbrojeni mačetami snažili překročit hranici do Turecka. Trest dostali za příslušnost k teroristické organizaci a nedovolené ozbrojování. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzení se na místě odvolali. S odvoláním na zdroje z řecké justice o tom v pátek informovala agentura AFP.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Konvoj řecké policie (ilustrační foto)

Článek

Devětadvacetiletého muže bosenského původu a jeho devatenáctiletého souputníka původem z Jemenu Řekové zadrželi v lednu minulého roku na turecko-řecké hranici.

V zavazadlech zadržených řečtí policisté našli dvě mačety, vojenské uniformy nejmenované provenience a další blíže nespecifikovanou armádní výstroj. Odsouzení tvrdí, že si mačety a další vojenské vybavení legálně zakoupili v Aténách. Jednalo se prý o pouhé suvenýry.

Vyšetřovatelé zjistili, že starší ze zadržených byl už v roce 2005 zatčen při protiteroristické razii v Bosně. Policie u něj tehdy našla sebevražedný pás, výbušniny a také videonahrávku zachycující maskovaného muže, který hrozí útoky na americký Kapitol a Bílý dům.

Bosenský soud za to muže odsoudil ke čtrnácti rokům vězení, džihádista byl ale v roce 2011 propuštěn na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám