Hlavní obsah

Neteř Le Penové Marion se dočasně stáhne z politiky

Paříž

Poslankyně francouzské krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marion Maréchalová-Le Penová se nebude v nadcházejících parlamentních volbách ucházet o znovuzvolení. Sedmadvacetiletá vnučka zakladatele FN Jeana-Marieho Le Pena a neteř neúspěšné prezidentské kandidátky Marine Le Penové to oznámila v dopise zaslaném listu La Dauphiné Libéré.

Foto: Profimedia.cz

Marion Maréchalová-Le Penová a na obrazovce její teta Marine Le Penová

Článek

Z politiky se chce Maréchalová-Le Penová stáhnout prý ale jen dočasně.

Od roku 2012 byla jednou z pouhých dvou poslanců Národní fronty ve francouzském Národním shromáždění. Kromě opětovné kandidatury na poslanecký mandát se chce "z osobních důvodů" vzdát i dalších svých politických funkcí včetně zastupitelského mandátu v radě regionu Provence-Alpes-Côtes d'Azur.

Z politiky se hodlá Maréchalová-Le Penová stáhnout "na nějaký čas". Zamýšlí nyní pracovat v podnikatelské sféře a věnovat se chce více své rodině. Výrazná tvář Národní fronty se ale podle svých slov nehodlá "vzdát politického boje nadobro".

"Nikdy bych nemohla zůstat lhostejná k utrpení svých krajanů," uvedla v dopise zaslaném regionálnímu deníku.

Podle agentury Reuters je rozhodnutí Maréchalové-Le Penové dalším projevem rozkolu uvnitř Národní fronty. Její zakladatel Jean-Marie Le Pen označil v rozhovoru s listem Le Figaro rozhodnutí své vnučky za "dezerci".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám