Hlavní obsah

První úkol pro Macrona, musí najít premiéra

DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jedním z prvních zásadních úkolů nastupujícího francouzského prezidenta Emmanuela Macrona (39) je hledání nového premiéra. Toho by měl prezentovat co nejdříve poté, co jako hlava státu při nedělní inauguraci převezme velení nad ozbrojenými silami a zároveň tajný kód pro případné nasazení jaderných zbraní.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron

Článek

Ve Francii je totiž zvykem, že dosluhující předseda vlády ještě před nástupem nové hlavy státu nabídne demisi kabinetu. Prezident pak může ihned jmenovat premiéra nového, ačkoli se už příští měsíc budou v zemi konat parlamentní volby.

Že by to byl Bayrou?

Dosavadní premiér Bernard Cazeneuve naznačil, že tradici neporuší, i když teoreticky není povinen demisi podávat. Přinutit by jej k tomu mohlo pouze vyslovení nedůvěry v parlamentu. Cazeneuve ale v pondělí řekl, že se nebude podílet na žádné příští vládě pod prezidentem Macronem. „To je zcela vyloučeno,“ zdůraznil.

Už dříve média spekulovala, že Macron by v případě svého vítězství mohl dosadit do premiérského křesla předsedu centristického hnutí MoDem Françoise Bayroua (65). Ten sám se v letech 2002, 2007 a 2012 neúspěšně ucházel o prezidentskou funkci, zatímco letos se kandidatury vzdal, čímž vydatně pomohl Macronovi, kterého navíc veřejně podpořil.

Rozruch v úterý vyvolala zpráva, že za Macronovo hnutí En marche! (Vpřed!) bude v červnových parlamentních volbách kandidovat bývalý socialistický premiér Manuel Valls. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL Valls v narážce na debakl socialistického kandidáta Benoîta Hamona v prezidentských volbách také řekl, že „socialistická strana je mrtvá a skončila“, čímž si vysloužil ostrou kritiku svých dosavadních spolustraníků.

Valls navíc vyzval stejně smýšlející socialisty, aby učinili totéž co on a podpořili Macrona. Podle médií teď Vallsovi hrozí vyloučení ze strany. Valls v závěru předvolební kampaně Macrona podporoval. Ještě loni jako premiér však Macrona ostře kritizoval za jeho emancipační snahy, když si jako ministr hospodářství loni na jaře založil své hnutí a stále silněji naznačoval prezidentské ambice.

Hnutí se už přejmenovalo

Nadšení nad Vallsovou kandidaturou za hnutí Vpřed! nevládne ani uvnitř Macronova hnutí, které buduje svou image na tom, že přivede do politiky nové tváře, které nejsou spojené s dosavadním establishmentem.

Macronův mluvčí Benjamin Grievaux poukázal na to, že Valls své oznámení učinil 24 hodin před úterní uzávěrkou kandidátních listin pro parlamentní volby. Macronovo hnutí začalo ve velkém nabírat uchazeče o všech 577 parlamentních křesel a kompletně je chce představit ve čtvrtek.

Podle průzkumů má šanci stát se nejsilnějším parlamentním uskupením, k prosazení klíčových reforem ale bude muset získat většinu či získat ke spolupráci některou z tradičních stran. K úspěchu má hnutí dopomoci i jeho přejmenování v duchu vlastenecko-dynamického sloganu La République en marche (Republika v pohybu).

Podle vedení má tento krok přiblížit dosud velmi neformálně organizované uskupení struktuře klasické politické strany a usnadnit přijímání nových členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám