Hlavní obsah

Drtivé vítězství Macrona. V prezidentských volbách dostal 66 procent hlasů

Novinky,
Paříž
Aktualizováno

Centrista Emmanuel Macron zvítězil v nedělním druhém kole francouzských prezidentských voleb. Podle konečných výsledků, které byly zveřejněny v noci z neděle na pondělí, získal 66,06 procenta hlasů. Stane se tak nejmladším francouzským prezidentem. Porazil předsedkyni krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou, která dostala 33,94 procenta hlasů, a uznala svou porážku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příznivci prezidenta Macrona oslavují jeho vítězstvíVideo: Reuters

 
Článek

V předvolebních průzkumech se Macronovi připisovalo přes 60 procent hlasů. [celá zpráva]

Konečné výsledky ukázaly na ještě větší, až propastný rozdíl přes 30 procentních bodů.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Výsledek francouzské volby prezidenta

Po oznámení předběžných výsledků francouzským ministerstvem vnitra v neděli večer vypuklo nadšení mezi příznivci Macrona, kteří se shromáždili před pařížským Louvrem.

Macron agentuře AFP krátce poté řekl: „Dnes večer začala nová kapitola v naší dlouhé historii. Chci, aby byla o naději a obnovené důvěře.”

Macron slíbil bránit svobodu a Evropu

V krátkém projevu Macron večer poděkoval z celého srdce svým příznivcům a prohlásil: „Pokorně a s úctou budu sloužit Francii i vaším jménem. Je to velká čest a neuvěřitelná odpovědnost. Ať žije republika.“

Foto: Pool, Reuters

Emmanuel Macron se svou ženou při oslavách vítězství ve volbách.

Zmínil také, že před ním stojí řada výzev: „Některé ty výzvy jsou ohromné, jako ekologické otázky nebo znovunastartování Evropy.” Také ocenil svoji soupeřku a řekl, že si je „vědom vzteku, pochybností a strachu, který mají mnozí Francouzi“. To je prý vedlo je k radikální volbě.

„Je mou povinností vás vyslechnout a bojovat proti všem formám nerovnosti, zajistit vaši bezpečnost a zaručit jednotu národa," upozornil Macron. ”Budu bránit Francii, její životně důležité zájmy, její image. Beru to před vámi jako závazek. Budu bránit Evropu, je to naše civilizace, která je v sázce, náš způsob žít svobodně. Budu usilovat o posílení vazeb mezi Evropou a jejími občany," zdůraznil Macron.

Foto: Robert Pratta, Reuters

Příznivci Macrona se radují z jeho vítězství

Foto: Philippe Laurenson, Reuters

Nelíčená radost Macronových příznivců

Le Penová popřála Macronovi

Le Penová Macronovi pogratulovala k vítězství. Uvedla, že Francie volila kontinuitu. Popřál mu i dosluhující prezident François Hollande s tím, že Macronovo vítězství ukazuje, že se většina francouzského lidu sjednotila okolo hodnot republiky.

Vzhledem k obrovskému rozdílu mezi oběma kandidáty už německé ministerstvo zahraničí ocenilo jeho výhru, protože udrží Francii v srdci Evropy. Macronovi pogratuloval k vítězství na Twitteru německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel se slovy „Německo bude na vaší straně“.

K vítězství mu pogratuloval i mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové a americký prezident Donald Trump.

Foto: Reuters

Emmanuel Macron při projevu po vítězství ve volbách

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Emmanuel Macron při nedělním hlasování, v pozadí jeho žena Brigitte

Vřele mu popřála i britská premiérka Theresa Mayová, podle níž je Francie jeden z nejbližších spojenců Británie. Dodala, že se těší na spolupráci s ním.

Počet hlasujících byl nižší než v prvním kole voleb a také nižší, než při druhém kole v předchozích prezidentských volbách v letech 2007 a 2012.

Mnohé Francouze však nezaujal ani jeden z kandidátů, kteří postoupili do druhého kola. Odevzdáno byly 3 milióny prázdných hlasovacích lístků, což je 8,5 procenta ze všech hlasujících. K urnám jich přišlo 35,4 miliónu, přestože volební právo má 47 miliónů Francouzů.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Marine Le Penová

Úspěšné tažení Macrona 

Macron, který v letech 2004 až 2008 působil na ministerstvu hospodářství, pak pracoval jako investiční bankéř.

V roce 2014 se stal ministrem hospodářství a financí v druhé socialistické vládě Manuela Vallse, kde se snažil prosadit ekonomické reformy, které by nastartovaly ekonomiku.

V srpnu 2015 oznámil, že vystoupil ze socialistické strany, v dubnu 2016 založil hnutí En Marche! a v listopadu oznámil, že bude kandidovat na prezidenta. V neděli úspěšně zakončil krátké tažení do čela země.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vysypávání volebních urenVideo: Reuters

Le Penová vyvodí z porážky důsledky 

Le Penová přiznala velkou porážku, kterou utrpěla ultrapravice. „Národní fronta musí sama sebe obnovit. Navrhuji transformovat naše hnutí a vyzývám všechny vlastence, aby se k nám připojili,” řekla. Míní stát v čele předvoje boje za francouzskou identitu proti globalistům.

Jeden z představitelů Národní fronty řekl BBC, že by mělo být zformováno úplně nové hnutí a zatím není jasné, jak se bude jmenovat.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Marine Le Penová před nedělním hlasování

O její budoucnosti zřejmě rozhodnou červnové parlamentní volby, kde se proti Národní Frontě Le Penové opět postaví společně všechny strany.

Zakladatel Národní fronty Jean Marie Le Pen obvinil svou dceru, že způsobila porážku, neboť změnila názory na penze a otázku eura. Podle expertů ale nedokázala přesvědčit voliče o své vizi ochranářské Francie, která vzdoruje Evropské unii prakticky na všech frontách.

Nezbavila se nálepky pravicové extremistky, která měla pro krajně levicové voliče větší váhu než ekonomický program, který se místy podobal plánům levicového radikála Jeana-Luka Mélenchona. Nezaujala ale ani pravicové voliče. K porážce přispěl i její nepřesvědčivý výkon v televizní diskusi s Macronem.

Reklama

Výběr článků

Načítám