Hlavní obsah

Desítky tisíc Poláků se sešly na protivládní demonstraci ve Varšavě

Varšava

Rozsáhlý Pochod svobody pořádaní opoziční Občanskou platformou (PO) se v sobotu konal ve Varšavě. Policie uvedla, že na něj přišlo devět tisíc lidí, opozice ale uvádí až 90 000, napsala polská Gazeta Wyborcza. Nezávislé údaje uvádějí asi padesát tisíc. Sama PO chtěla do metropole přivést asi 13 000 stoupenců, napsal list Rzeczpospolita.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Opoziční protest ve Varšavě

Článek

Údaje o počtu komplikuje fakt, že závěr akce patřil koncertu a mnozí přišli až na něj.

Protest začal podle plánu po 13:00 shromážděním na Bankovním náměstí. Na úvod zaznělo několik projevů, promluvil i předseda PO Gregorz Schetyna. Odsoudil vládnoucí konzervativní stranu právo a spravedlnost (PiS) s tím, že likviduje justici, školství i samosprávu.

Dodal, že Pochod svobody se koná za nezávislou justici, kdy se ve státě nezpochybňuje dělení na výkonnou, zákonodárnou a soudní moc. Podle něj se konal i za neindoktrinované školství, kde budou učebnice psát experti. Doplnil, že v zemi velkou ochranu potřebují menšiny a ženy.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Demonstranti nesli i figurínu šéfa PiS Jaroslawa Kaczyńského, kerý drží loutky premiérky Beaty Szydlové a prezidenta Andrzeje Dudy.

Po několika projevech se kolem 14. hodiny účastníci vydali na zhruba hodinu a půl trvající pochod hlavním městem na Ústavní náměstí. Tam k zástupu promluvili další představitelé hlavních opozičních stran a organizací, včetně šéfa strany Moderní Ryszarda Petrua, a předsedy Polské lidové strany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze.

Na závěr akce vystoupila populární rocková skupiny Big Cyc, známé humorným projevem kritizujícím především polské politiky a další osobnosti společenského života. Píseň Ja się nie zgadzam (Nesouhlasím) věnovala vládnoucí straně Právo a spravedlnost.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Demonstranti jdou varšavskými ulicemi

Hudba provázela celý pochod, zazněla na něm písně známých protirežimních skupin konce osmdesátých let Repubika, Perfect a Lady Pank.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Demonstranti podporovaly EU

Zastánci vlády pochod provázeli skandováním hesel: Ani EU ani NATO, Polsko Polákům. Kritizovali policisty, kteří průchod ochraňovali před útoku příznivců současné konzervativní nacionalistické vlády.

Foto: Agencja Gazeta, Reuters

Účastníci opozičního varšavského pochodu svobody

Reklama

Související články

PiS o Smolensku: Bylo to spiknutí

Sedmé výročí havárie vládního letadla u Smolensku, na jehož palubě tehdy zahynul prezident Lech Kaczyňski s 95členným doprovodem, si v pondělí na vzpomínkových...

Výběr článků

Načítám