Hlavní obsah

Švýcarský agent v Německu sledoval daňové vyšetřovatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Německu byl zatčen švýcarský občan, jehož Němci považují za špióna švýcarské tajné služby FIS. Jsou přesvědčeni, že „krtek“ pracující pro ministerstvo financí nejlidnatější spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko dodával FIS údaje o vyšetřovatelích daňových podvodů. Peníze z takových podvodů končí často právě ve Švýcarsku.

Foto: Profimedia.cz

Německé úřady jsou přesvědčeny, že na účtech ve Švýcarsku leží milióny "odkloněných" eur.

Článek

Muž podezřelý ze špionáže byl zatčen minulý pátek ve Frankfurtu nad Mohanem. Podle Němců pracoval pro FIS pět let.

Co ale vyvolalo zděšení úřadů, má být skutečnost, že agentovi dodával informace člověk z administrativy ministerstva financí. Měl mu potvrzovat i jména konkrétních vyšetřovatelů daňové správy.

Německé úřady se domnívají, že tyto údaje pomáhaly švýcarským úřadům v zákrocích proti těmto lidem vyšetřujícím „odklánění“ peněz na účty ve Švýcarsku.

Německo požaduje vysvětlení

„Skandál dosahuje nových rozměrů, když špióni získávají informátory ve finanční administrativě, aby slídili za úspěšnými daňovými vyšetřovateli a hráli do karet lidem, kteří na účet společnosti vydělávají miliardy,“ uvedl ministr financí Severního Porýní-Vestfálska Norbert Walter-Borjans.

Švýcarská strana se obecně hájí potřebou chránit obchodní tajemství, ačkoliv k tomu konkrétnímu případu se nevyjádřila, napsal server BBC. Německá spolková vláda požádala švýcarskou o vysvětlení.

Německá média uvedla, že Švýcaři „krtkovi“ na ministerstvu zaplatili 90 000 eur (zhruba 2,5 miliónu korun) a švýcarskému agentovi měl pomoci také jeden bývalý policista, který nyní působí jako bezpečnostní konzultant.

Reklama

Výběr článků

Načítám