Hlavní obsah

Švédsko zruší kontroly dokladů na hranici s Dánskem

Švédsko zruší systematické kontroly dokladů totožnosti na hranici s Dánskem, které zavedlo loni v lednu s cílem omezit počet migrantů vstupujících do země. Ve Stockholmu to v úterý oznámila švédská vláda. Vzápětí Evropská komise doporučila, aby nejpozději do půl roku skončily kontroly na hranicích uvnitř schengenského prostoru.

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

Migrantka s afghánským pasem. Ilustrační foto

Článek

Doporučení se týká Německa, Rakouska, Švédska, Dánska a přidruženého Norska. "Díky našemu společnému úsilí jsou naše vnější hranice nyní silnější a bezpečnější," zdůvodnil doporučení Evropské komise její místopředseda Frans Timmermans.

Švédsko sice kontroly dokladů na hranici s Dánskem zruší, ale současně chce hraniční kontroly všeobecně posílit. "Potřebujeme kontroly na hranici Švédska, abychom udrželi bezpečnost," uvedla švédská vláda v prohlášení. "Musíme kompenzovat zrušení kontrol průkazů totožnosti trvalým posílením hraničních kontrol," dodala.

Jako příklad nových opatření, která by měla zvýšit bezpečnost země, uvedla například bezpečnostní kamery či rentgenování vozidel překračujících hranice. Více finančních prostředků by měli dostat pohraničníci a celníci.

Švédsko v roce 2014 přijalo 81 tisíc žadatelů o azyl, v roce 2015 ale už 163 tisíc. Loni se jejich počet snížil na 29 tisíc. Letos očekává Švédsko zhruba stejný počet žadatelů o azyl jako v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám