Hlavní obsah

Hon pokračuje, v Turecku za jedinou noc zatkli tisíc lidí

– Ankara • Aktualizováno

Tisíce policistů se v noci na středu podílely na zátahu proti lidem spojovaným s duchovním Fethullahem Gülenem, jehož turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní ze zosnování loňského údajného pokusu o převrat. Za jedinou noc bylo zatčeno přes tisíc lidí.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan viní gülenisty ze spiknutí proti své osobě a ústavnímu zřízení.

Článek

Celkem 8500 policistů podniklo razii v 81 provinciích. Zátah mířil do vlastních řad. Cílem byli příslušníci a pracovníci policie podezřelí z příslušnosti ke Gülenově hnutí, které úřady označují za teroristickou organizaci.

Agentura Anadolu nejprve informovala o 803 zatčených v 54 provinciích. Upozornila však, že počet není konečný a „celonárodní stíhání” pokračuje.

Ministr vnitra Süleyman Soylu později oznámil, že v 72 provinciích bylo zatčeno 1009 lidí. Ministr je všechny označil za „tajné imámy”. Potvrdil také, že „operace pokračuje.”

Foto: Selahattin Sevi/Zaman Daily, Reuters

Muslimský duchovní Fethullah Gülen

Ankara viní Gülena, který ve čtvrtek oslaví 76. narozeniny, ze zosnování nezdařeného puče z loňského léta, při němž přišly o život dvě stovky lidí. Duchovní žije sice už čtvrt století v USA, ale v Turecku má velký vliv. Jeho hnutí Hizmet (Služba), jež vychází z tradice islámských mystických řádů a které mezitím úřady zakázaly, má mnoho příznivců. Více než sto tisíc lidí bylo po převratu propuštěno z práce, tisíce skončily za mřížemi.

Turecká prokuratura žádá vydání Gülena z USA a navrhla pro něj trest doživotí a dalších 1900 let vězení.

Gülen obvinění popírá a tvrdí, že puč zinscenoval prezident Erdogan.

Reklama

Výběr článků

Načítám