Hlavní obsah

V parlamentu nám otevírají dopisy, stěžují si slovenští poslanci

– Bratislava
Právo, ivi

Část opozičních poslanců na Slovensku tvrdí, že jim v podatelně parlamentu otevírají a čtou dopisy, a pokud jsou v nich vulgarismy a dehonestující obsah, skartují je. Opoziční hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti v úterý upozornilo, že se jedná o porušení listovního tajemství a porušení demokratických pravidel

Foto: TV Markíza

Otevřený dopis poslance Igora Matoviče

Článek

„V parlamentu se účelově manipuluje s informacemi,“ konstatoval předseda hnutí Igor Matovič.

Kontrola obsahu dopisů probíhá podle Matoviče na základě rozhodnutí šéfa kanceláře parlamentu Daniela Guspana, který přímým podřízeným předsedy Národní rady Slovenské republiky. Guspan měl o kontrole obsahu dopisů rozhodnout letos 7. dubna.

Hnutí v této souvislosti zvažuje podání podnětu na odvolání předsedy parlamentu Andreje Danka (Slovenská národní strana).

Poslanci na úrovni vězňů

Matovič tyto praktiky odhalil, když obdržel několik otevřených dopisů označených razítkem „Otevřeno z bezpečnostních důvodů“. Opoziční poslanec konstatoval, že poslanci se tak dostali na úroveň vězňů, kterým rovněž kontrolují obsah zásilek. „Vězňům alespoň oznámí, že jim dopisy zadrželi,“ dodal Matovič.

Podle vedení parlamentu se neděje nic nestandardního a postupují podle doporučení ministerstva vnitra a úřadu na ochranu ústavních činitelů.

„Každá zásilka, která nemá odesílatele nebo je od fyzické osoby, může být podezřelá. Naposledy jsme měli až tři kontaminované zásilky,“ upozornila mluvčí parlamentu Zuzana Čižmáriková.

Mluvčí zdůraznila, že se kontrolují zásilky opozičních i koaličních poslanců a zaměstnanci musí dodržovat zásady listovního tajemství. O skartaci zadržených zásilek se podle Čižmárikové domluví podatelna s poslaneckými kluby.

Reklama

Výběr článků

Načítám