Hlavní obsah

Izraelci obvinili hocha, který hrozil bombami židovským centrům po celém světě

AAA

V Izraeli v pondělí obvinili osmnáctiletého mladíka, který je podle prokuratury zodpovědný za stovky falešných bombových hrozeb různě ve světě. Namířeny byly zejména proti židovským střediskům ve Spojených státech, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Vůz izraelských policejních pyrotechniků

Článek

Mladík také podle vyšetřovatelů za úplatu nabízel po internetu telefonické hrozby vůči školám, nemocnicím a letadlům, čímž si přišel na 240 tisíc dolarů (téměř šest miliónů korun). [celá zpráva]

Hoch s izraelským a americkým občanstvím byl zatčen v březnu v Aškelonu na jihu země. Jeho rodiče tvrdí, že trpí těžkou formou autismu a mozkovým nádorem, který ovlivňuje jeho chování. "Není si vědom toho, co dělá," řekla novinářům jeho matka.

Mladý muž je podle izraelské prokuratury autorem falešných bombových poplachů a hrozeb střelbou vůči 2000 různým institucím, včetně škol, nákupních středisek, policejních stanic, aerolinek a letišť v Severní Americe, Británii, Austrálii, na Novém Zélandu a v Dánsku.

Mladíkovy údajné činy si vynutily evakuaci mnoha židovských komunitních center, včetně zařízení pro nejmenší děti. Incidenty odsoudil v únoru americký prezident Donald Trump, který si předtím vysloužil kritiku židovských organizací za nedostatečnou reakci své administrativy.

Vydíráním si přišel skoro na 6 miliónů

Podezřelý podle prokuratury umístil svůj ceník na takzvaný darknet, což je obtížně přístupná, anonymní část internetu využívaná mimo jiné k nelegálním obchodům. Za pohrůžku masakrem ve škole si například účtoval 80 dolarů (2 tisíce korun) a za bombovou hrozbu leteckým společnostem 500 dolarů (12 350 korun).

Své zákazníky dokonce vyzýval, aby ho kontaktovali, pokud mají speciální přání týkající se cílů, a nabízel "řešení na míru". Celkem za to inkasoval ekvivalent 240 tisíc dolarů (5,9 miliónu korun) ve virtuální měně bitcoin.

V Izraeli hrozí mladíkovi až deset let vězení. Obvinění bylo proti němu v pátek vzneseno i v USA. Zdroj z izraelské justice agentuře Reuters řekl, že Izrael dosud neobdržel žádost ze Spojených států o mladíkovo vydání.

Reklama

Výběr článků

Načítám