Hlavní obsah

Vůz OBSE najel v Donbasu na minu. Zemřel Američan, Čecha odvezli do nemocnice

• Aktualizováno

Nejméně jeden člen pozorovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zahynul v neděli během kontrolní mise na východě Ukrajiny, jenž ovládají proruští separatisté. Hlídkový vůz, který podle informací ČT řídil Čech, najel u obce Pryšyb nedaleko Luhansku na minu a vybuchl, oznámila OBSE. Incident Novinkám potvrdilo české ministerstvo zahraničí.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Zničená vozidla OBSE. Ilustrační foto

Článek

„Mohu potvrdit, že i k incidentu došlo. Na místě byl zabit americký pozorovatel OBSE, Němce a Čecha z preventivních důvodů převezli do nemocnice. Stav českého občana by podle našich informací neměl být vážný,” řekla Novinkám mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Podle agentury DPA je zabitým americký lékař.

České ministerstvo zahraničí později doplnilo, že podle předběžných informací neutrpěl český pozorovatel žádná zranění.

K explozi došlo při jedné z kontrolních cest automobilem na trase mezi městy Slovjanoserbsk a Sokilnyky.

Odchýlili se z trasy, tvrdí separatisté

Členy monitorovací mise v Donbasu jsou neozbrojení civilisté a zástupci členských států OBSE. Úřadovny mise jsou v Luhansku a Doněcku, městech ovládaných proruskými radikály, hlavní sídlo má mise v Kyjevě. Tým kontrolorů, vytvořený v roce 2014, má asi 800 příslušníků z víc než 40 členských zemí OBSE včetně Česka.

Povstalecké úřady vydaly po incidentu v Luhansku prohlášení, podle něhož se automobil mise „odchýlil od stanovené trasy, což mandát mise zakazuje”. Povstalecká „Luhanská lidová republika” podle prohlášení doufá, že mezinárodní organizace incident „reálně posoudí”.

Reklama

Výběr článků

Načítám