Hlavní obsah

Střelec z Paříže Cheurfi se narodil ve Francii, píší média. Už dříve napadl policisty

Paříž
Aktualizováno

Střelcem, který ve čtvrtek večer v centru Paříže zabil policistu a dva další zranil, byl podle médií 39letý Francouz Karim Cheurfi alias abú Yusuf al Beljiki, který žil na východním předměstí metropole. Policie jej již dříve vyšetřovala v souvislosti s terorismem, uvedla agentura AFP. Při útoku byla lehce zraněna kolemjdoucí zahraniční turistka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vyšetřování útoku v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentury AP, která má k dispozici dokumenty o policejním vyšetřování incidentu, policie prohledávala byt 39letého Karima Cheurfiho v poklidné čtvrti pařížského předměstí Chelles. Cheurfi byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu. Podle bulváru Mirror byl odsouzen na patnáct let. Když ho policisté v roce 2001 chytili v ukradeném autě, začal na ně střílet, dva postřelil a vážně zranil.

Jeho jméno zveřejnila agentura AP s odvoláním na policejní dokumenty. Dům v Chelles, který policie prohledala spolu s dalšími, patřil Cheurfimu.

Prokurátor François Molins řekl krátce po atentátu, že „útočníkova identita je známa a byla potvrzena”. Jeho jméno ale neuvedl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po útoku v PařížiVideo: Reuters

Policii bylo známo, že měl blízko k radikálům. Před posledním útokem v aplikaci Telegram vyhrožoval zabitím více policistů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Média zveřejnila zatím jedinou dostupnou fotografii údajného střelce z Paříže Karima Cheurfiho

K útoku se přes agenturu Amak přihlásil Islámský stát. Podle ní ho spáchal Abú Jusuf Beljiki. Jeho pseudonym naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil. Belgické úřady však o možném podezřelém nemají podle AP žádné informace.

Prezident Françoise Hollande řekl už předtím, že „úřady mají podezření, že čin měl teroristickou podstatu“.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ozbrojení vojáci zajišťují prostor na Champs-Élysées

Policie zatím neví, zda měl střelec, který byl při útoku zabit, nějakého komplice.

Původní zprávy hovořily o tom, že zemřel i druhý policista.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Policisté prohledávají vozidlo pachatele útoku na Champs-Élysées

K útoku došlo ve čtvrtek kolem deváté večer na bulváru Champs-Élysées. Mluvčí ministerstva vnitra Pierre Henry Brandet řekl, že auto s pachatelem zastavilo u policejního mikrobusu, kde sedělo několik policistů. Muž vystoupil a zahájil na ně palbu „z automatické zbraně“. Tři policisté podle něj byli zraněni, jeden zemřel. „Policisté byli záměrně napadeni,“ dodal.

Střepina zasáhla také cizince. Prokurátor Francois Molins řekl, že k útoku došlo před obchodním domem Marks & Spencer’s. Dodal, že zraněnou byl turistka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám