Hlavní obsah

Turecké referendum neodpovídalo mezinárodním normám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Právní zabezpečení tureckého ústavního referenda nebylo podle mezinárodních pozorovatelů dostatečné. Za problematické považují pozorovatelé změny učiněné při sčítání na poslední chvíli i podmínky kampaně. Turecko v neděli pořádalo referendum k návrhu zásadní změny ústavy. Podpořilo ji 51 procent hlasujících, avšak opozice výsledek považuje za zmanipulovaný a chce se proti němu odvolat.

Foto: Yasin Bulbul, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na tiskové konferenci po oznámení výsledků referenda

Článek

Pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) na pondělní tiskové konferenci rovněž konstatovali, že podmínky předreferendové kampaně nebyly pro všechny stejné.

Právní zabezpečení podle pozorovatelů nebylo dostatečné na to, aby zajistilo skutečně demokratické referendum. Podmínky hlasování neodpovídaly mezinárodním normám.

Turecko: Takové hodnocení nepřijímáme

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na výroky zahraničních pozorovatelů reagoval slovy, že Turecko nebude uznávat „jejich politicky motivované závěry”. Turecké ministerstvo zahraničí kritiku od zástupců OBSE odmítlo s tím, že postrádá objektivitu a nestrannost.

„Tvrzení, že referendum neodpovídá mezinárodním standardům, je pro nás nepřijatelné,” uvedla v prohlášení turecká diplomacie. Dodala, že předchozí komentáře pozorovatelů OBSE ukazují, že tým přijel do Turecka s předsudky a nebral v úvahu zásady objektivity a nestrannosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sčítání hlasů v TureckuVideo: Reuters

Za zcela protiprávní mise považuje rozhodnutí ústřední volební komise zahrnout do započítávání hlasů i hlasovací lístky, které nebyly oficiálně označeny razítky. Těch bylo 2,5 miliónu. Právě na to upozorňuje turecká opozice, podle níž by vyřazení těchto hlasů stačilo na zvrácení výsledku referenda. Odvolat se chce nejprve k domácím institucím, a pokud neuspěje, pak i k evropským.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Turecký prezident Recep Erdogan obklopený příznivci v Istanbulu

Agentura pro průzkum mínění končí

V souvislosti s výsledkem referenda ohlásila ukončení své činnosti turecká agentura pro průzkum veřejného mínění Eurasia Opinion Research Center (AKAM). Ta předpověděla, že se většina Turků vysloví pro zamítnutí návrhu zásadních ústavních změn.

Výsledek referenda ovšem považuje šéf AKAM za podezřelý. „Nemyslím, že je výsledek příliš přesný. Jsem si na sto procent jist, že je ovlivněný,” domnívá se Kemal Özkiraz.

Özkiraz řekl, že agenturu zavře, protože nebyla schopna správně předpovědět výsledek. Již před referendem slíbil, že pokud zvítězí příznivci změn, agentura ukončí činnost. Podle průzkumu AKAM mělo referendum skončit 53procentním vítězstvím odpůrců změny.

Udělat „ano” z 2,5 miliónu neplatných hlasů? Podvod

„Někdo mi řekl: 'Znáš skutečný výsledek. Podváděli. Z 2,5 miliónu neplatných hlasů udělali souhlas.' Znám ten výsledek. Jaký smysl má dělat průzkum, když jsou schopni zmanipulovat 2,5 miliónu hlasů. A nemá cenu pokračovat v průzkumech, i když jsou ty výsledky pravdivé a my jsme se mýlili,” řekl Özkiraz.

„Napsal jsem, že v průzkumy věřím. Vzdal jsme se kvůli nim kariéry i podniku, který jsem sám založil. Je to moje odpovědnost. Hodně štěstí Turecku,” dodal. Agentura prý svým pracovníkům vyplatí mzdy. „Vydali jsme hodně peněz, ale byly naše. Vědomě jsme nikoho neuváděli v omyl,” řekl šéf AKAM.

Výsledek referenda dává vládě možnost provést zásadní obrat politického systému a změnit jej z parlamentního na prezidentský. Nynější prezident Recep Tayyip Erdogan by se mohl u moci udržet do roku 2029.

Anketa

Bude podle vás po referendu posilujícím moc prezidenta v Turecku líp?
Ano
5,7 %
Ne
94,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3311 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám