Hlavní obsah

Dva Maďary odsoudili za to, že na sídlo prezidenta hodili lahve s barvou

Právo, ivi
Budapešť

Ke 300 respektive 200 hodinám veřejně prospěšných prací byli ve čtvrtek odsouzeni dva mladí Maďaři, kteří při pondělní demonstraci hodili plastové lahve s barvou na sídlo prezidenta Jánose Ádera a zasáhli přitom také několik hlídkujících policistů. Márton Gulyás a Gergely Varga strávili tři dny ve vyšetřovací vazbě a k soudu byli přivedeni v poutech.

Foto: MTI

Transparent v čele průvodu hlásá: Proč se bojíte vzdělání?

Článek

Budapešťský krajský soud, který ve věci rozhodoval ve zrychleném řízení, shledal oba muže vinnými z výtržnictví a poškozování budovy, která je historickou památkou. Prokurátor ve své závěrečné řeči zdůraznil, že oba svým činem vzbudili „zděšení a pobouření“ veřejnosti.

„Pokud určený čas neodpracují, určený čas si budou muset odsedět ve vězení,“ uvedl soudce při oznámení rozsudku.

Série protestů

Prezident Áder v pondělí podepsal novelu vysokoškolského zákona, která zpřísňuje podmínky pro působení zahraničních vzdělávacích institucí na území Maďarska. V reakci na toto rozhodnutí se před jeho sídlem konala spontánní demonstrace.

Novela vysokoškolského zákona prakticky znemožňuje fungování Středoevropské univerzity (CEU) v Budapešti. V hlavním městě Maďarska se v posledních dnech konalo několik masových demonstrací na podporu CEU, kterou v roce 1991 založil americký miliardář maďarského původu George Soros s úmyslem pomáhat regionu s přechodem od komunistické diktatury k demokracii.

Reklama

Výběr článků

Načítám