Hlavní obsah

Čechovi, který kradl v Kňažkově vile, hrozí až deset let vězení

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenská policie ukončila vyšetřování případu lednové loupeže ve vile herce Milana Kňažka (71). Server tvnoviny.sk ve čtvrtek uvedl, že Pavlu Novotnému (49) ze Strakonic hrozí za krádež a porušování domovní svobody osm až deset let vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Kňažko

Článek

Novotný je podle serveru recidivista a policie po něm pátrala osm let. Podle serveru bydlel delší dobu na Slovensku.

Kňažko se 11. ledna vzbudil a zjistil, že někdo v jeho vile je. Lupiče přistihl při činu a postřelil ho z legálně držené pistole. Novotný se pokusil z místa uprchnout, ale kvůli zranění nohy nedokázal přeskočit plot pozemku, proto se ukryl v zahradě. Zde ho zadrželi přivolaní policisté. V bratislavské nemocnici se poté podrobil několikahodinové operaci.

Lupič se pokusil odcizit 200 tisíc českých korun, desetitisíce maďarských forintů, hodinky a šperky.

Přípustná sebeobrana

Podle expertů nebylo protiprávní, když Kňažko použil zbraň při ochraně sebe a svého majetku v nutné obraně. „V tomto případě je použití zbraně na ochranu života, zdraví či majetku v souladu se zákonem,“ potvrdil právník Jaroslav Ivor.

Milan Kňažko je herec i bývalý politik. V roce 1989 vrátil titul zasloužilý umělec na znamení nesouhlasu s politikou komunistického režimu. V listopadu 1989 se pak stal tribunem bratislavských shromáždění. Následně působil jako první ministr zahraničí Slovenské republiky po rozdělení federace.

Později zastával post ministra kultury. Neúspěšně kandidoval na funkci prezidenta Slovenské republiky a na post primátora Bratislavy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám