Hlavní obsah

Terorismus v Dortmundu: Jedním z podezřelých je Iráčan

Dortmund

Němečtí vyšetřovatelé v souvislosti s bombovým útokem proti fotbalistům Borussie Dortmund vyšetřují dva islamisty. Jeden z nich podle listu Kölner Stadt-Anzeiger pochází z Iráku.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Autobus poničily tři exploze.

Článek

Jedná se o 25letého Iráčana z německého Wuppertalu a 28letého německého občana z Fröndenbergu, uvedl deník.

O tom, že policie zatkla jednoho muže, o němž je známo, že se pohyboval na islamistické scéně, už informovala mluvčí prokuratury Frauke Köhlerová. O vydání zatykače na druhého podezřelého se stále rozhoduje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila místo útoku na fotbalisty v DortmunduVideo: Reuters

Podle serveru listu Kölner Stadt-Anzeiger se rovněž vyšetřovatelé domnívají, že nejméně jeden z nich se v době útoku pohyboval poblíž. Je pravděpodobné, že nálože nastražené u silnice někdo odpálil na dálku, protože výbušniny explodovaly přesně ve chvíli, kdy kolem projížděl autobus s fotbalisty.

Byl to terorismus, oznámily úřady

Mluvčí prokuratury Köhlerová řekla, že úřady čin považují za teroristický útok. Dodala, že v bombách byly kovové střepiny kvůli ničivějšímu účinku. Tři exploze autobus značně poškodily, ale zraněni byli pouze dva lidé – španělský fotbalista Marc Bartra a okolo projíždějící policista. Köhlerová dodala, že jedna střepina se zapíchla do opěrky hlavy na uprázdněném sedadle, takže bylo štěstí, že na něm nikdo neseděl.

K útoku se přihlásili dopisem islamisté a později na internetu také příznivci krajní levice. Jejich účast na útoku ale vyšetřovatelé nepovažují za příliš pravděpodobnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám