Hlavní obsah

Policie má pochybnosti, zda je dopis spojující útok na Borussii s islamisty pravý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dortmund
Aktualizováno

Němečtí vyšetřovatelé pracující na případu bombového útoku na autobus s fotbalisty německého klubu Borussia Dortmund pracují s verzí, že dopis, který byl nalezen na místě činu, je podvrh. Podle listu Süddeutsche Zeitung je totiž krajně neobvyklé, aby se islámští teroristé doznali k činu takovýmto způsobem. Obvykle zveřejní prohlášení na internetu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie obklíčila místo útoku na fotbalisty v DortmunduVideo: Reuters

 
Článek

Dopis, který se našel poblíž místa činu, má údajně začínat slovy „Ve jménu Alláha, milosrdného, slitovného”, což je zažitá muslimská fráze uváděná buď před recitací koránu, nebo před pronesením důležitého textu. Dopis údajně obsahuje 91 slov složených do osmi vět.

Vyšetřovatelé rozebírají text a styl dopisu, který obsahuje i gramatické chyby, jako kdyby odkazoval na někoho, kdo se německy teprve učí, napsal německý deník Süddeutsche Zeitung. Současně připomíná, že může jít o záměr.

Foto: Carsten Linhoff, ČTK/AP

Poškozené okno autobusu německého fotbalového týmu Borussia Dortmund po explozi výbušniny zřejmě nastražené u cesty na stadion

Autobus fotbalistů Dortmundu poškodily v úterý cestou na večerní zápas čtvrtfinále Ligy mistrů s Monakem tři exploze. Zranění ruky při nich utrpěl španělský obránce Marc Bartra, který byl převezen do nemocnice. [celá zpráva]

Deník Bild přinesl ve středu informaci, že exploze způsobily tři speciálně vyrobené trubkové bomby. Policie s odkazem na probíhající vyšetřování odmítla tuto zprávu potvrdit. Nechtěla se ani vyjádřit k tomu, že se pátrá po automobilu s cizí státní poznávací značkou.

Sportovec utrpěl zlomeninu ruky a ještě v noci jej lékaři operovali. „Jsme všichni v šoku. Doufáme, že se Marc rychle uzdraví,” řekl podle stránek klubu Borussia Dortmund po útoku kapitán týmu Marcel Schmelzer.

Na internetu se objevilo také prohlášení, v němž kdosi napadá politiku fotbalového Dortmundu, který prý nedostatečně tvrdě postupuje proti rasistům, nacistům a pravicovým populistům. Autobus byl podle tohoto dopisu napaden jako symbol politiky fotbalového týmu. Vyšetřovatelé zkoumají autenticitu textu.

Reklama

Výběr článků

Načítám