Hlavní obsah

S masivní migrací do Švédska je konec, řekl premiér po útoku ve Stockholmu

– Stockholm • Aktualizováno

Švédsko po pátečním teroristickém útoku uzbeckého migranta změní svou azylovou politiku. Tak vstřícné jako dřív už nikdy nebude. Podle listu The Daily Mail to prohlásil švédský premiér Stefan Löfven. „Nikdy se k tomu nevrátíme,“ řekl k dosud vstřícné švédské migrační politice.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

švédský ministr Stefan Lofven se zdraví s policisty

Článek

Reagoval tak na páteční masakr, při němž odmítnutý azylant s ukradeným kamiónem ve Stockholmu najel do lidí, čtyři z nich zabil a patnáct dalších zranil.

„Švédsko se nikdy nevrátí k masové imigraci, kterou jsme měli na podzim roku 2015. Nikdy. Každý, komu byla zamítnuta žádost o pobyt, by se měl vrátit domů. Tohle mě neobyčejně frustruje,“ řekl podle Daily Mailu Löfven.

Foto: Christine Olsson, ČTK/AP

Pieta za oběti pátečního útoku

Devětatřicetiletý Rachmat Akilov, který ve Švédsku neúspěšně žádal o azyl, unesl kamión a vjel s ním do lidí na pěší zóně ve Stockholmu. Ve Švédsku pracoval ve stavebnictví a tajné služby o něm věděly. Svými sympatiemi k takzvanému Islámskému státu se ostatně ani netajil, otevřeně se o nich zmiňoval na Facebooku. A švédský premiér se nechal slyšet, že takoví lidé v zemi nemají co dělat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí ve Švédsku uctily památku obětí ze StockholmuVideo: Reuters

Akilovi zamítli žádost o azyl v prosinci, úřady mu ale daly čtyři týdny na vycestování. A jelikož uvedl falešnou adresu, migrační úředníci ani policie na něj nemohla. Pohyboval se jako asi tři tisíce dalších lidí v zemi dál, ilegálně.

Vyšetřování masakru ve Stockholmu stále pokračuje, policie už ale konstatovala, že se teroristický útok z pátku nápadně podobá tomu březnovému z Londýna, za nímž stál rodilý Brit Khalid Masood. [celá zpráva] Uzbek se zřejmě útokem v Británii inspiroval.

Foto: Neil Hall, Reuters

Dívenka u květin, které Švédi přinesli k místu neštěstí

Švédský ministerský předseda Stefan Löfven k útoku řekl také to, že se země tří korunek nenechá zlomit. „Teroristé chtějí, abychom se báli. Abychom změnili své chování a přestali žít běžným způsobem. Přesně to ale neuděláme,“ řekl švédský premiér.

Obchodní dům Åhléns, u něhož páteční masakr skončil, jako by chtěl slovům premiéra dostát. V pondělí otevřel, pobouřil ale veřejnost, protože chtěl nabízet zboží poškozené při útoku se slevou. Výprodej se nakonec neuskutečnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Stockholmu znovu otevřeli obchodní dům, do kterého najel atentátník Video: Reuters

Zástupci společnosti se za toto "špatné rozhodnutí" omluvili a ujistili, že nechtěli vydělávat na "této strašné události, která postihla Stockholm". 

Devětatřicetiletý dělník Akilov se k činu přiznal. Z dosavadního vyšetřování se zdá, že šlo nejspíš o muže, který toužil po bohatství, ovšem ve výsledku - jak se svěřil svým spolupracovníkům - jen pracoval, kouřil a spal. Na Facebooku se netajil svými sympatiemi s islamisty, konkrétně s Islámským státem, a na policii vypověděl, že jednal podle jeho instrukcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám