Hlavní obsah

Rusa, jemuž původně připisovali útok v Petrohradě, vyhodili z práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rus Iljas Nikitin přišel o práci kvůli pondělnímu teroristickému útoku spáchaném v Petrohradě, i když s ním neměl nic společného — kromě toho, že se jeho fotografie objevila v pondělí ve sdělovacích prostředcích jako první podoba domnělého útočníka. O jeho problémech ve středu informoval server Islam News.

Foto: twitter Fontanka_spb

Iljas Nikitin

Článek

Nikitin se hned v pondělí dostavil na policejní stanici, aby vysvětlil omyl. Následujícího dne se nedostal do letadla, když chtěl odletět z Moskvy do Orenburgu. I když prošel letištní kontrolou, společnost Rossija ho nepustila na palubu kvůli protestu vystrašených cestujících, kteří odmítli uvěřit tomu, že připisování útoku Nikitinovi byl omyl. [celá zpráva]

Nikitin vyrostl v Povolží v Baškortostánu, absolvoval vojenskou akademii a sloužil v ruské armádě v Čečensku. Nyní je rezervistou v hodnosti kapitána a pracoval jako řidič nákladního vozu.

S cejchem teroristy

Server Islam News napsal, že mu ve středu jeho zaměstnavatel z Nižněvartovsku řekl, že ho na základě požadavku místních vyšetřovatelů propouští.

„Zprávy, v nichž jsem označován za teroristu, pronásledují mne, mou rodinu i přátele. Nemohu teď kvůli tomu ani do letadla. Prosím vás, přestaňte mě pronásledovat, nechte mne v klidu,“ sdělil Nikitin serveru Islam News.

Při pondělím útoku spáchaném v petrohradském metru zemřelo 14 lidí a kolem 50 osob bylo zraněno. Útočník byl identifikován jako etnický Uzbek Akbaržon Džalilov, který se narodil v Kyrgyzstánu a od 16 let měl ruské občanství. Motiv jeho činu zatím není jasný, zatčeno bylo sedm lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám