Hlavní obsah

Úmyslně přispěli ke katastrofě, obvinilo Polsko dispečery ve Smolensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská prokuratura v pondělí obvinila trojici pracovníků kontrolní věže na letišti v ruském Smolensku. Poláci tvrdí, že Rusové v roce 2010 úmyslně přispěli k nehodě polského prezidentského speciálu, na jehož palubě zahynul prezident Lech Kaczyński a 95 dalších lidí. Varšava podle agentury AP tvrdí, že má nové důkazy. Kreml obvinění odmítá.

Foto: Reuters

Trosky polského letadla u Smolensku

Článek

Nové analýzy podle úřadu generálního prokurátora Marka Kuczyńského ukázaly, že dva letečtí kontroloři a třetí zaměstnanec věže ke katastrofě „úmyslně přispěli“. Kuczyński v pondělí prohlásil, že je to „nepochybné“.

Podrobnosti polské úřady nesdělily, oznámily však, že usilují o to, aby mohly dotyčné ruské pracovníky vyslechnout.

Polská nařčení a obvinění nově odmítl mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. „Okolnosti této nehody byly důsledně zkoumány a my s takovými (novými) závěry nemůžeme souhlasit,“ řekl mluvčí Dmitrij Peskov.

Polský speciál s mnoha čelnými politiky a armádními veliteli se zřítil v husté mlze 10. dubna 2010. Nehodu zkoumali zvlášť ruští i polští vyšetřovatelé.

Ruská strana vinila z nehody výhradně polské piloty. Také polské vyšetřování v prvé řadě shledalo, že se piloti neměli pokoušet přistát za špatné viditelnosti, současně však poukázalo, že ruští dispečeři dávali pilotům matoucí instrukce.

Druhé vyšetřování v Polsku zahájila nová vláda Práva a spravedlnosti, kterou vede dvojče zesnulého exprezidenta Jaroslaw Kaczyński. Ten tvrdí, že jeho bratr byl zabit, a z tohoto zabití obviňuje předchozí vládu premiéra Donalda Tuska. Podle něj se Tusk spikl s Putinem.

Reklama

Související články

V Polsku předvolali Tuska k soudu

Varšavská vojenská prokuratura v pondělí oznámila, že předvolala předsedu Evropské rady Donalda Tuska na 15. března k výslechu jako svědka v případu bývalých...

Výběr článků

Načítám