Hlavní obsah

Do ulic Budapešti vyšly tisíce Maďarů na podporu Sorosovy univerzity

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

V centru Budapešti se v neděli konala demonstrace na podporu Středoevropské univerzity a za svobodné vzdělávání. Maďaři tak reagovali na plány vlády, která chce zpřísnit podmínky působení zahraničních univerzit v zemi.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity

Článek

Účastníci protestu žádali vládu, aby změnila své rozhodnutí. S maďarský vlajkami a vlajkami Evropské unie pochodovali městem za hlavním transparentem, na němž stálo Freedom For Education.

Maďarská vláda připravuje změnu vysokoškolského zákona, která zpřísní pravidla působení zahraničních vzdělávacích institucí. Změna je podle všeho namířena především proti institucím založeným americkým filantropem maďarského původu Georgem Sorosem (86) a zejména proti Středoevropské univerzitě působící v Budapešti od roku 1991.

Foto: MTI

Demonstranti před budovou Středoevropské univerzity v Budapešti

Orbán proti Sorosovi. Sám studoval za peníze jeho nadace

Současný maďarský premiér Viktor Orbán přitom v oficiálním životopise paradoxně uvádí, že v letech 1989 až 1990 studoval v Oxfordu za podpory stipendia ze Sorosovy nadace.

Foto: MTI

Demonstrace v Budapešti na podporu Středoevropské univerzity

Středoevropská univerzita byla založena s úmyslem pomáhat regionu s přechodem od komunistické diktatury k demokracii. Studují zde občané desítek zemí a školu absolvovala řada politiků, akademiků a představitelů kultury. Připravované změny by znemožnily další působení školy v Maďarsku.

„Po pečlivém právním prostudování jsme došli k závěru, že nová úprava zákona by znemožnila fungování univerzity v Budapešti,“ upozornil rektor Michael Ignatieff.

Státní tajemník ministerstva školství László Palkovics přispěchal s prohlášením, že novela zákona není namířena proti Středoevropské univerzitě.

Orbán delší dobu vyčítá Sorosovi, že se snaží ovlivňovat maďarskou politiku. Maďarští vládní politici obviňují Sorose dokonce z toho, že vyvolal uprchlickou vlnu, aby zničila evropské národní státy. Kritizují, že v zemi finančně podporuje občanskou sféru, která je k Orbánově kabinetu kritická. Premiér tvrdí, že „Sorosovi žoldnéři“ se snaží svrhnout demokratickou maďarskou vládu.

Reklama

Výběr článků

Načítám