Hlavní obsah

Před tureckým konzulátem v Bruselu pobodali několik Kurdů

– Brusel • Aktualizováno

Před tureckým konzulátem v Bruselu se ve čtvrtek večer střetli příznivci a odpůrci tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Podle belgického tisku bylo zraněno několik lidí, kteří tam přišli hlasovat v tureckém ústavním referendu. Kurdská agentura Firat News píše, že pobodáni byli tři Kurdové, z toho jeden vážně.

Foto: Handout, Reuters

Zraněný muž po střetech mezi příznivci a odpůrci tureckého prezidenta před tureckým konzulátem v Bruselu

Článek

Bruselská policie zatím pouze uvedla, že před konzulátem se odehrály „vážné incidenty", při kterých několik osob utrpělo zranění. O povaze újmy na zdraví nic bližšího neuvedla.

„Na veřejném místě, u tureckého konzulátu, se odehrály vážné incidenty mezi stoupenci a odpůrci tureckého režimu. Několik lidí bylo zraněno. Byli převezeni do nemocnice," řekla agentuře AFP mluvčí bruselské policie Ilse van de Keereová.

Vzhledem k citlivosti případu se zdržela podrobností o raněných.

Belgický premiér Charles Michel násilnosti odsoudil a jménem vlády přislíbil „nulovou toleranci vůči výstřelkům souvisejícím s tureckým referendem“.

Podle agentury Belga se incident stal krátce po sedmé večer a ještě hodinu poté byla situace velmi napjatá. Ještě okolo desáté večer na místě podle policejní mluvčí zůstávala asi stovka lidí, ale policistům se již podařilo oba tábory oddělit a situaci měli pod kontrolou.

Firat News tvrdí, že útok spáchali příznivci strany AKP tureckého prezidenta Erdogana, jenž tvrdě postupuje proti zakázané Straně kurdských pracujících (PKK). Ta vede od roku 1984 ozbrojený boj za autonomní Kurdistán.

Představitelé hasičů řekli serveru rtl.be, že sanitky odvezly do nemocnice čtyři lidi. Mezi zraněnými je podle rtl.be i žena, která je známou postavou bruselské kurdské komunity. Kurdské sdružení NavBel uvedlo, že šedesátnice byla „opakovaně bodnuta a utrpěla vážná zranění“. Jeden z pachatelů prý utekl na diplomatickou půdu, ale byl zatčen.

Odpůrci tureckého prezidenta skandovali po útoku: „Erdogan terorista”.

V Turecku se referendum, které má výrazně posílit pravomoci hlavy státu, uskuteční 16. dubna. Už s předstihem mají od konce března možnost hlasovat turečtí občané v zahraničí — kromě Belgie například také v Německu, Francii, Rakousku, Švýcarsku nebo Dánsku.

Hlasování mimo území Turecka je velmi důležité, protože tam žije hodně odpůrců prezidenta, kteří by mohli zablokovat změnu ústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám