Hlavní obsah

Slovenští poslanci otevřeli cestu ke zrušení Mečiarových amnestií

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský parlament schválil ve čtvrtek ústavní novelu, jež otevírá cestu ke zrušení amnestií Vladimíra Mečiara. Ten je udělil lidem podezřelým z únosu Michala Kováče mladšího do Rakouska. Novelu podpořilo 124 poslanců vládní koalice i opozice.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Mečiar na archivním snímku

Článek

Zatím není známo, kdy parlament přistoupí ke hlasování o samotném zrušení Mečiarových amnestií. Ústavní novela nejprve musí vyjít ve sbírce zákonů.

Amnestie udělil v roce 1998 tehdejší premiér a zastupující prezident Mečiar lidem podezřelým ze spojení s únosem syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Po odchodu Kováče staršího z prezidentského paláce nebyl zvolen jeho nástupce a některé pravomoci hlavy státu přešly na vládu.

Prezident Kováč se v polovině 90. let dostal do ostrého sporu s tehdejším premiérem Mečiarem. V době sporu Kováčova syna unesli 31. srpna 1995 do Rakouska. Z únosu byla podezřelá Slovenská informační služba vedená Mečiarovým oblíbencem Ivanem Lexou.

Únosem Kováče mladšího mohl chtít Mečiar zdiskreditovat hlavu státu, protože na prezidentova syna byl v Německu vydán zatykač. Rakouský soud ho však do Německa nevydal a vrátil ho na Slovensko.

Reklama

Výběr článků

Načítám