Hlavní obsah

Skotští poslanci posvětili referendum o nezávislosti. O tom se nehodláme bavit, zpražil je Londýn

– Edinburgh • Aktualizováno

Skotský parlament v úterý vyslovil souhlas s vypsáním nového referenda o nezávislosti Skotska na Británii. Výsledek hlasování regionálního parlamentu poskytl mandát skotské první ministryni Nicole Sturgeonové, aby se s Londýnem dohodla na podmínkách a termínu nového plebiscitu. Britský ministr pro Skotsko David Mundell ale obratem prohlásil, že o tom teď vláda se Skoty vůbec nebude diskutovat.

Foto: Profimedia.cz

Skotové nezávislost už jednou odmítli, nyní se ale situace změnila.

Článek

"Nezačne žádné jednání (se skotskou vládou), dokud nebude proces brexitu dokončen," prohlásil Mundell.

"Vůči obyvatelům Skotska by bylo nespravedlivé ptát se jich, aby učinili tak zásadní rozhodnutí bez potřebných informací o našem budoucím vztahu s Evropou či o tom, jak by nezávislé Skotsko vypadalo," citovala reakci britské vlády agentura Reuters.

Už v březnu britská premiérka Theresa Mayová řekla, že na další referendum o nezávislosti Skotska teď není ten správný čas. "Teď bychom měli spolupracovat, abychom vyjednali správnou dohodu pro Skotsko, správnou dohodu pro Spojené království," prohlásila.

Foto: Pool, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Skotská premiérka Nicole Sturgeonová při tom dostala mandát od skotského parlamentu, aby se s Londýnem dohodla na novém plebiscitu, který by se podle návrhu Edinburghu měl konat mezi podzimem 2018 a jarem 2019.

"Budoucnost Skotska musí být ve skotských rukou," řekla v parlamentu Sturgeonová. Pro konání nového referenda se ve skotském parlamentu v úterý vyslovilo 69 poslanců, proti jich bylo 59.

Skotská národní strana (SNP) první ministryně Sturgeonové usiluje o nezávislost na zbytku Británie dlouhodobě. První referendum o odštěpení v roce 2014 ale vyhráli příznivci setrvání ve svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem. Argumentem pro ně totiž bylo přesvědčování tehdejšího britského premiéra Davida Camerona, že Skotsko v rámci Velké Británie zůstane v Evropské unii. Po loňském plebiscitu o brexitu tak může být pozice skotských separatistů silnější. Ve Skotsku se totiž většina obyvatel vyslovila pro setrvání v EU.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám