Hlavní obsah

Dost bylo solidarity. Rakouský ministr už nechce migranty z Řecka a Itálie

– Vídeň

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil navrhl, aby země vystoupila z programu Evropské unie pro přerozdělování uprchlíků. Rakousko jich podle jeho názoru přijalo už dost. S návrhem sociálnědemokratického ministra už podle agentury APA vyslovili souhlas i koaliční lidovci. Vláda by o Doskozilově návrhu mohla rozhodnout již v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil

Článek

"Domnívám se, že humanitární příspěvek Rakouska je dostatečný," uvedl Doskozil, který v minulosti kritizoval státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) za nedostatečnou solidaritu v migrační krizi.

Podle Doskozila se v roce 2015 kvóty schvalovaly na základě principu solidarity a spravedlivého rozdělení uprchlíků. V letech 2015 a 2016 ale musela Itálie čelit mnohem menšímu náporu žádostí o azyl než Rakousko.

Zatímco v Rakousku podle tamního ministra obrany požádalo o azyl v přepočtu na milión obyvatel 4587 migrantů, v Itálii to bylo "jen" 1998 migrantů. „Ti, kteří by se měli ve skutečnosti zdržovat v Itálii, jsou u nás,” prohlásil.

Návrh ministra obrany přišel krátce poté, co ministr vnitra Wolfgang Sobotka v pondělí oznámil, že Rakousko přijme prostřednictvím programu EU prvních 50 nezletilých uprchlíků z Itálie a to navzdory tomu, že ministr sám prý považuje program přesidlování "za špatný". Rakousko by na základě kvót mělo přijmout asi 2000 uprchlíků.

Po Doskozilově oznámení ministerstvo vnitro uvedlo, že návrh podporuje, o vystoupení z programu podle něj ale bude muset požádat v Bruselu kancléř Christian Kern. "De facto může být takový proces zahájen jen na úrovni šéfů vlád," uvedlo ministerstvo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám